Ország-világ

2021.08.04. 17:38

Alapjogokért Központ: tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán

Az uniós testület munkájának átláthatósága számos területen nem biztosított.

Miközben emelkedik az EU által beszerzett egyes vakcinák ára, a folyamatosan az „átláthatóságot” emlegető Bizottság nem ad információt sem erről, sem magukról az oltóanyag-szerződésekről.

  • A Pfizer és a Moderna is emeli az oltása árát Európában: az Európai Bizottság reakciója azonban nem ismert. A testület az üzleti titok mögé bújva továbbra sem oszt meg információkat a nyilvánossággal.
  • Nem elég, hogy a Bizottság elhibázta a korábbi vakcinabeszerzéseket, gyengén teljesített a vakcinák szétosztásában és a vakcinaigazolvány bevezetésében is.
  • Úgy tűnik, a rossz széria folytatódik: a Bizottság nem tud eredményesen fellépni a gyógyszercégek agresszív árpolitikájával szemben, ennek pedig a tagállamok adófizetői láthatják kárát.
  • És miközben a Bizottság előszeretettel kéri számon a „jogállamiság” jegyében egyes tagállamokon az átláthatóságot, ami szemmel is látható, az a kettős mérce: önmagára vonatkozóan az EB nem tartja fontosnak a transzparenciát, nem hozza nyilvánosságra az uniós vakcina-szerződéseket és nem ad választ most az áremelkedés okaira vonatkozóan sem.
  • Sajnos mindez jól illeszkedik a Bizottság eddigi gyakorlatához. Az uniós testület munkájának átláthatósága számos területen nem biztosított, legyen szó az uniós intézmények humánpolitikájáról vagy a nyílt társadalom politikai NGO-inak uniós lobbitevékenységéről.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!