ökológiai incidens

2019.10.11. 12:36

Állattetemek miatt szólt rá Montenegró Albániára

Tiltakozását fejezte ki a montenegrói kormány Tiranánál amiatt, hogy az elmúlt napokban állattetemeket sodort le a víz a határ menti Bojana folyón Albániából Montenegróba – írta pénteken Mina montenegrói hírügynökség.

Podgorica szerint a folyón történt „ökológiai incidens” árt a környékbeli üdülőhelyek, elsősorban Ulcinj megítélésének. A montenegrói külügyminisztérium tiltakozó jegyzékében felszólította Tiranát, hogy tartsa magát az erre vonatkozó nemzetközi egyezményekhez. A montenegrói fél kötelességének tartja, hogy haladéktalanul tájékoztassa a történtekről a nemzetközi partnereit – közölte a tárca.

Montenegrónak és Albániának 146 kilométer hosszú közös határa van, amely déli szakasza a Bojana folyó mentén halad egészen az Adriai-tengerig. Szeptember vége óta a folyó montenegrói oldalára nagy mennyiségű, zacskóba csomagolt csirkét, marha- és sertéstetemet sodort le a víz.

A montenegrói élelmiszerbiztonsági hivatal szakértői jártak a helyszínen, és megállapították, hogy az állattetemek a szomszédos Albániából érkeztek, mert a montenegrói oldalon nincsenek állattenyésztő gazdaságok. A csirkehúsban szalmonella baktériumot találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!