Szíria

2019.05.20. 22:25

Aszad terrorizmus elleni iszlám központot avatott fel Damaszkuszban

A létesítmény magában foglalja az ország mecsetjeiben szolgáló imámok felkészítését végző szíriai intézetet, az iszlám jog tudományos intézetét annak könyvtárával, valamint a szélsőséges tevékenységek elleni harc és megfigyelés központját is.

Bassár el-Aszad szíriai elnök hétfőn megnyitotta Damaszkuszban a terrorizmus és a felekezeti szélsőségek elleni harc nemzetközi iszlám központját – közölte a SANA állami hírügynökség.

A központot vezető Adnan Afjúni sejk szerint a létesítmény magában foglalja az ország mecsetjeiben szolgáló imámok felkészítését végző szíriai intézetet, az iszlám jog tudományos intézetét annak könyvtárával, valamint a szélsőséges tevékenységek elleni harc és megfigyelés központját is.

„A muzulmán hitszónokok felkészítését az iszlám Szíriában általánosan elfogadott mérsékelt tanítása szerint fogják végezni az intézetben” – mondta Afjúni. Hozzátette: a központ létrehozása két és fél évet vett igénybe, és már kész fogadni a hallgatókat az ország minden szegletéből.

Szíriában 2011 óta polgárháború dúl, a kormány ellen lázadó ellenzéki fegyveresek mellett különböző dzsihadista csoportok is megvetették a lábukat az országban. Bár az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett, a terrorszervezet tagjai alvósejtekbe szerveződve továbbra is merényleteket követnek el.

Ráadásul Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!