áldozatos munka

2018.05.12. 19:09

Átadták az Év tanára díjakat

A kormány arra törekszik, hogy minden magyar pedagógus, bárhol is éljen a világban, tudja és érezze: megbecsült tagja a jövő nemzedékért küzdők társaságának.

Ha nincs iskola, „szétszéled a nyáj”, ha nincsenek lelkes pedagógusok, nincs magyar jövő – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős ügyvezető helyettes államtitkára Budapesten szombaton, a kozepsuli.hu oldal szerkesztőségének Óvodától diplomáig magyarul – Év tanára díjátadó rendezvényén.

A rendezvényen a középiskolai földrajzverseny legjobbjait, valamint a retorikaverseny győztesét is díjazták. A legkiválóbb földrajzos egy tanéven át havi ösztöndíjat kap.

Szilágyi Péter köszöntőjében kiemelte: azon dolgoznak, hogy minden magyar iskolát megtartsanak, legyen az Somorján, Técsőn, Marosvásárhelyen, vagy éppen a diaszpórában.

A kormány arra törekszik, hogy minden magyar pedagógus, bárhol is éljen a világban, tudja és érezze: megbecsült tagja a jövő nemzedékért küzdők társaságának – fogalmazott a helyettes államtitkár. Kijelentette, hogy ma is a tanárok a legfontosabb stratégiai partnereik az életerős magyar közösségek megteremtésért és megtartásáért folytatott harcban.

Úgy fogalmazott, hogy a szombati nap hálaadás az oktatók áldozatos munkájáért, amelyet a mindennapokban sokszor köszönet nélkül végeznek. A legnagyobb díj azonban nem a kitüntetés, hanem azoknak a diákoknak, sikeres felnőtté vált egykori növendékeknek a sora, akik útravalót kaphattak hivatástudatukból, őszinte emberi kiállásukból – hangoztatta.

Idézett egy nemrégiben készült kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyar fiatalok nagy meglepetésre nem a hírességek közül választanak példaképet, hanem az életükben meghatározó szerepet játszó emberek inspirálják őket, például a szüleik és a tanáraik.

Kiss Róbert Richárd Prima Primissima Díjas újságíró arról beszélt, hogy a retorika nem csupán a szónoki, közéleti beszédet jelenti, hanem a mindennapok valóságát. Az érvelés rendkívül fontos – fűzte hozzá.

Tóth Melitta, a kozepsuli.hu szerkesztője úgy vélekedett, hogy a tanári pálya az egyik legnagyobb elismerést érdemlő hivatás.

A kiváló pedagógus elég bátor ahhoz, hogy a világgal együtt változzon, közben azonban hű marad az elveihez. Az oktatásban hasznosítja az innovációkat. Örül, ha kérdezik, mindig válaszol, de sohasem felesel, összességében gondolkodni tanít – sorolta Tóth Melitta.

Az Év tanára 2018 címet két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. Az eseményhez kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy a díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és „a piacvezető tiniportál”, a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének eredményeképpen az idén is szerepeltek külhoni magyar tanárok a jelöltek és a díjazottak között.

A jelöltek közül egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri választotta ki azokat, akikre szavazni lehetett a közösségi médiában.

A díjat és az azzal járó jutalmat Angyal Adrienn, a hédervári Timaffy László Tagiskola fizikát és matematikát oktató tanára; Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára; Kende Sára, a budapesti Pais Dezső Általános Iskola magyar nyelvet és irodalmat oktató pedagógusa; továbbá Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium magyar nyelvet és irodalmat, valamint művészettörténetet oktató igazgatónője vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!