katonai művelet

2019.04.02. 22:36

Az afgán biztonsági erők visszafoglalták a táliboktól az északkeleti kerületet

Az akcióban a radikális iszlamisták legalább 14 harcosával végeztek.

Az afgán biztonsági erők visszafoglalták az északkelet-afganisztáni Badahsán tartománybeli Argandzs-Hva kerületet, amelyet a hét végén vontak ellenőrzésük alá a kormány ellen fegyveres lázadást folytató tálibok – közölte kedden Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő.

A katonai műveletben a radikális iszlamisták legalább 14 harcosával végeztek – részletezte Rahími.

Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő ezzel szemben tagadta, hogy a kormányerők űzték el a felkelőket. Állítása szerint a harcosok önként hagyták el a kerületet, miután megkaparintották az összes katonai felszerelést.

A tálibok a múlt szombaton vonták ellenőrzésük alá Argandzs-Hva kerületét, megölve a biztonsági erők tucatnyi tagját.

Eközben a délnyugat-afganisztáni Nímrúz tartomány Has Rod nevű kerületében tálib fegyveresek megtámadtak egy katonai támaszpontot, megölve három katonát – közölte Kaisz Mangal, a védelmi tárca szóvivője. Hat katona megsebesült. A radikális iszlamisták ellen indított ellentámadásban 34 tálib halt meg, és 10 sebesült meg.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Egyesült Államokkal a dél-ázsiai országot több mint 17 éve sújtó háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.

A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés hatalomra kerülését akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!