Iszlám Állam

2019.11.14. 12:23

Az Egyesült Államokba küldik a határon rekedt amerikai dzsihadistát

Se Törökországnak, se Görögországnak nem kellett.

Megkezdődött a szükséges eljárás annak érdekében, hogy Törökország az Egyesült Államokba küldje azt az amerikai állampolgárságú dzsihadistát, aki kitoloncolása során a török-görög határon rekedt – közölte csütörtökön a török belügyminisztérium.

Ankara hétfő reggel a 39 éves jordániai származású férfit akarta elsőként kitoloncolni az Iszlám Állam terrorszervezet fogva tartott külföldi harcosai közül, de

a görög hatóságok a kasztanieszi határátkelőhelytől visszafordították, és emiatt a határsávban, a senki földjén rekedt.

A török belügyi tárca csütörtökön azt állította, hogy a terroristát – aki a sajtó szerint Muhammad Darwis Bassam névre hallgat – saját kérésére toloncolták ki harmadik országba.

A hatóságok hétfőn kezdték meg a fogva tartott külföldi dzsihadisták hazaküldését.

Süleyman Soylu török belügyminiszter korábban azt közölte, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségese raboskodik Törökországban.

A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden közölte: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e.

„Az, hogy ottmaradt-e a határon vagy sem, minket már nem nagyon foglalkoztat, mi továbbra is küldeni fogjuk őket” – fogalmazott a török államfő.

A török belügyminisztérium csütörtöki bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Erdogan Washingtonban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!