ballisztikusrakéta-kísérlet

2017.08.30. 06:05

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismét egyhangúlag elítélte Észak-Koreát

Az elítélő határozat mellett az ENSZ BT ismét felszólította a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.

Békés megoldás nyomásgyakorlással

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.

A határozathozatal előtt Koro Beszho, Japán ENSZ-nagykövete azt hangoztatta, hogy hazája szerint mindenképpen nagyobb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára, és ennek a módjait kellene megvitatni a 15 tagú Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet az ülés megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: „most valami komolynak kell történnie”, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Matthew Rycroft pedig szintén erőteljesebb szankciókat sürgetett.

Kedden délelőtt Donald Trump amerikai elnök közleményben szögezte le, hogy az észak-koreai feszültség rendezését illetően „minden megoldás elképzelhető”. Az elnök nem részletezte, mire gondol, és elemzőknek feltűnt, hogy közleményének hangneme jóval visszafogottabb volt, mint az egy hónappal korábbi, amikor „tüzet”és „haragot” ígért a phenjani rezsimnek.

Észak-Korea kedden reggel bocsátott fel újabb ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán északkeleti vidékei fölött, majd a Csendes-óceánba zuhant. Tokió emiatt kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását.

Phenjan tiltakozásként indította a Hvaszong-12-es rakétát

A dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat elleni tiltakozásul bocsátott fel Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakétát Észak-Korea – közölte szerdán a KCNA phenjani állami hírügynökség, utalva az előző napi rakétaindításra.

A beszámoló szerint: a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsong Un felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

A jelentésben azt írták, hogy a rakéta „pontosan eltalálta célpontját” a Csendes-óceánon.

Észak-Korea augusztus elején kilátásba helyezte, hogy négy Hvaszong-12-es rakétát indít a Guam körüli vizekre, miután Donald Trump amerikai elnök „tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat.

Borítófotó: Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néz egy gyalogos egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. augusztus 29-én, miután Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!