Ország-világ

2021.07.08. 17:14

Az Európai Parlament elfogadta a Magyarországot elítélő határozatot

A balliberális képviselők a gyermekvédelmi törvény miatt követelnek pénzelvonást. A hazai ellenzék politikusai közül Gyöngyösi Márton tartózkodott, a többiek pedig megszavazták a határozatot.

Az Európai Parlament csütörtök délután 459 szavazat, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországot elítélő állásfoglalását a gyermekvédelmi törvény nyomán

Az ellenzék képviselői – a Jobbik politikusa, Gyöngyösi Márton kivételével – valamennyien megszavazták a határozatot. Az uniós parlament szerint a törvény sérti az uniós értékeket és jogszabályokat. A zöld jelzést kapó, a megszokottnál is csípősebb hangvételű szövegben a balliberális többségű testület többek között követeli, hogy

  • a magyar hatóságok a diszkriminációmentesség elve alapján használják fel az uniós pénzeket, tehát az ország addig ne kaphasson forrásokat a 2021–2027 közötti keretköltségvetés egyes alapjaiból, amíg a lehetséges jogsértések fennállnak,
  • az Európai Bizottság addig ne végezze el a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelését, amíg fennáll annak a lehetősége, hogy az bármilyen formában is hozzájárul a vitatott törvény végrehajtásához,
  • a szlovén EU-elnökség a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárásban tűzze ki a szavazást a Magyarországnak megfogalmazandó ajánlásokról, újabb szakaszba léptetve az eljárást,
  • az Európai Bizottság kezdje el alkalmazni a január elsejétől hatályos jogállamisági rendeletet, mert az az uniós kifizetésekhez egyértelmű jogállamiság-definíciót rendel.
  • Az elfogadott, egyértelműen pénzmegvonással fenyegető állásfoglalásnak nincs rövid távú, konkrét jogi következménye,

    a szerződések felett őrködő Európai Bizottságra akar nyomást gyakorolni, hogy lépjen fel Magyarország ellen.

    Orbán Viktor: letisztultak az álláspontok

    Megírtuk, hogy a sokadik magyar témájú EP-határozatot majdnem hat órán át tartó, hangos vita előzte meg szerdán Strasbourgban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is keményen nekiment a magyar szabályozásnak: megismételte, hogy véleménye szerint szégyenteljes a magyar törvény. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője később csalódást keltőnek nevezte az uniós bizottság vezetőjének nyilatkozatait, mondván: a magyar törvény egyedül a gyermekek védelmét célozza.

    Orbán Viktor csütörtökön Belgrádban tárgyal, a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva az üggyel kapcsolatban elmondta: az EP-vita hasznos vita volt, hiszen az álláspontok teljesen letisztultak, minden világos és érthető. – Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket beengedjük az iskolákba és az óvodákba – fogalmazott, hozzátéve: Magyarország ezt viszont nem akarja.

    Egyébként az elítélő határozat mellett egy, a magyar állásponttal egyetértő állásfoglalás is terítékre került az EP plenárisán – ez viszont nem kapott többséget a balliberális túlsúllyal működő testületben. A dokumentumot a parlament jobboldali frakcióinak soraiból és a Fideszből is támogatták. A Magyar Nemzetnek konzervatív EP-képviselők véleményezték is a szerintük nemzeti hatásköröket érintő ügyet.

    Gulyás: Magyarország elkötelezett a gyermekvédelem iránt

    Változatlan a magyar kormány elkötelezettsége mind az európai közösségi jog, mind a magyar alkotmány, mind a gyermekvédelem iránt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón az Európai Parlamentben (EP) a nap folyamán folytatott vitával kapcsolatban.

    Gulyás Gergely közölte, a magyar kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítja azt, hogy az EP „meleg bosszúpornó” miatt jogerősen elítélt baloldali képviselőre bízta a magyar gyermekvédelem ügyét.

    Elmondta azt is, a gyermekvédelem ügye a legfontosabb, Brüsszel hiába akarja azt elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjen be Magyarország az óvodákba és az iskolákba, erre az ország nem hajlandó.

    Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar alaptörvény mellett az unió alapjogi chartája is a szülő kötelezettségévé teszi a gyermekek nevelését.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!