Ország-világ

2020.10.26. 07:09

Az igazgatókon is múlik a covidos tanárok bére

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében.

Sopron, 2020. szeptember 30. Kézi digitális hõmérõvel ellenõrzik az iskolába érkezõ egyik tanár és a diákok testhõmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétõl valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhõmérsékletét, hogy kiszûrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertõzés kockázatát. MTI/Nyikos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Nyikos Péter

A Magyar Nemzet érdeklődésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ közölte: az iskolák megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését.

Hozzátették, a központ nem vezet nyilvántartást a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról. Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént.

A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig természetesen a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése szerint egyébként a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a Covid miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a lapnak, hogy az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. „Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés” – fogalmazott az elnök.

Ami a kiesők helyettesítését illeti: a heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítés keretében, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak. Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést (például hét végi munka) vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás – erre már Rétvári Bence parlamenti államtitkár világított rá egy Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.

Jelezte továbbá, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

A lap úgy tudja,

az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést.

Megkeresésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel. Hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, azt nem tudni, a Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz.

Borítókép: kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező egyik tanár és a diákok testhőmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál 2020. szeptember 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!