környezetszennyezés

2018.11.13. 12:32

Az LMP parlamenti vitanapot kezdeményez a klímaváltozásról

Az LMP vitanapot kezdeményez a klímaváltozásról az ellenzéki frakciók és a függetlenek támogatásával – mondta keddi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese. A párt a kormánytól azt várja, hogy minél szigorúbb klímakövetelmények mellett álljon ki.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke úgy ítélte meg, hogy a klímaváltozás egy évtizeden belül visszafordíthatatlanná válik, ezért annak megfékezése érekében gyors döntést kell hozni. Bár a magyarok háromnegyede érzi súlyos gondnak a kérdést, a kormány nem veszi komolyan a veszélyt – sérelmezte.

Amikor az Európai Bizottság szigorúbb klímacélokért dolgozik, Magyarország az ellen lobbizik, az országban lévő autógyárak magasabb profitja érdekében.

A káros hatások között említette, hogy idén, a szárazság miatt a felére csökkenhet a burgonyatermelés, de árpából sem terem majd elegendő, így drágább lesz a sör – mutatott rá.

Schmuck Erzsébet leszögezte: a magyar kormánynak kötelessége részt venni az európai közös fellépésekben, ezért elvárják a kormánytól, hogy a decemberi katowicei klímacsúcson álljon ki a minél szigorúbb klímakövetelmények mellett.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el Demeter Márta ügyében, aki korábban egy katonai misszióval kapcsolatos iratbetekintés után tett fel kérdést egyes minisztereknek, Schmuck Erzsébet azt felelte: várható volt, hogy elindul az eljárás, miután a Fidesz több magas rangú politikusa tett feljelentést. Demeter Márta áll a vizsgálat elé.

Ha a nyomozók elegendő anyagot gyűjtöttek össze, kérhetik Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!