Ország-világ

2021.09.25. 11:52

Babis a magyar modell szerint alakítaná a cseh családtámogatási politikát

A magyar modell szerint alakítaná Andrej Babis kormányfő, az ANO centrista mozgalom elnöke a cseh családtámogatási politikát, amennyiben az október elején esedéken képviselőházi választásokon mozgalma győzne, és újra kormányt alakíthatna.

Czech Prime Minister Andrej Babis gives a speech on the stage of the Varkert Bazar cultural centre in Budapest on September 23, 2021 during the fourth demographic summit. - The meeting is a platform for decision-makers, political players, religious and civic leaders, economic and media actors, as well as representatives of the academic world to think together, discuss the challenges ahead of us and draw up proposals for common solutions. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

„Már növeltük az adókedvezményeket és a családtámogatást a két- és háromgyermekes családoknak, és ez utóbbi szeretnénk 400 ezer koronára (5,6 millió forint) emelni. Javasoljuk a lakás vagy házvásárlási kölcsönök emelését is” – jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amely a Lidové Noviny című lap szombati kiadásában jelent meg.

Kérdésre válaszolva Babis megerősítette, hogy a tervezett lépéseket a magyar családtámogatási modell ihlette.

„Igen, ez azt jelenti, hogy Magyarországon három gyermek esetében speciálisan motiválják a szülőket, például támogatást kapnak autóvásárlásra vagy más előnyöket”

- válaszolta a kormányfő. Rámutatott, hogy Csehországot érdekli, hogyan járnak el a családtámogatás terén visegrádi partnerei (Magyarország, Szlovákia, Lengyelország). „Magyarország vezető ezen a téren” – szögezte le Andrej Babis.

Kifejtette: Csehországban a legfőbb gondot az elérhető árú lakások és a megfelelő háttér, mint például az óvodák és az iskolák, jelentik. Lakásokat kell építenünk, támogatni kell a szövetkezeti lakásépítést és ebbe talán az államnak is jobban be kellene kapcsolódnia, esetleg maga is építtethetne lakásokat – vélekedett.

Csehországban október 8-én és 9-én tartanak képviselőházi választást.

A szeptember eleji felmérések szerint a pártok népszerűségi listáját a jelenleg koalícióban kormányzó ANO vezeti több mint 30 százalékos támogatottsággal. A második és harmadik helyen két ellenzéki választási szövetség van egyenként mintegy 20-22 százalékos támogatottsággal. Babis az interjúban megerősítette: amennyiben az ANO győz, ő lesz a mozgalom kormányfőjelöltje.

Borítókép: Babis a demográfiai csúcson Budapesten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!