Ország-világ

2020.08.13. 18:00

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a Twitteren, aki szerint országa „két nagyszerű barátja” kötött egymással történelmi megállapodást.

Washington, 2020. augusztus 13. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. augusztus 13-án. Trump bejelentette, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Jobbra, Donald Trump mellett Jared Kushner, elnöki tanácsadó. MTI/AP/Andrew Harnik

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Harnik

Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

HUGE breakthrough today! Historic Peace Agreement between our two GREAT friends, Israel and the United Arab Emirates!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">August 13, 2020

A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá.

Donald Trump közzétette a teljes nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.

Joint Statement of the United States, the State of Israel, and the United Arab Emirates pic.twitter.com/oVyjLxf0jd

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">August 13, 2020

„A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának”

- szögezték le a közös nyilatkozat aláírói. Hangsúlyozták azt is, hogy „mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd”.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatón az amerikai elnök ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat. Jelen volt Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O' Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is.

David Friedman elmondta:

a békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el. Trump nevetve hozzátette: szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, „de ezt a média nem értette volna meg”.

Jared Kushner kiemelte: a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit. Ezt Kushner Donald Trump szokványostól eltérő válságkezelési megközelítéseinek tudta be. Kushner szinte szó szerint megismételte a közös közleményben foglaltak egyik kitételét, miszerint a térség stabilitását a diplomáciai erőfeszítések mellett a nagyobb gazdasági integrációval és a szorosabb biztonságpolitikai együttműködéssel lehet elősegíteni.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel

- emelte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.

A békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

A miniszterelnök kijelentette: az egyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában, ezentúl nem ellenségként tekintenek rá, sőt számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti.

„A Közel-Kelet stabilitása, a biztonsági fenyegetések kiküszöbölése és a térség népeivel kötött megállapodások a céljaim és a Kék-Fehér párt céljai”

- írta Twitter-üzenetében a kormánykoalícióhoz tartozó, centrista Kék-Fehér párt politikusa, Gabi Askenázi külügyminiszter.

„Üdvözlöm az egyoldalú annektálási terv elkerülését, és ígérem, hogy a későbbiekben részletesen megvitatjuk a régió országaival konzultálva a teljes és kiegyensúlyozott Trump-tervet”- zárta véleményét Gabi Askenázi.

„Gratulálok Izrael államnak és Netanjahu miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálása felé tett fontos lépéssel kapcsolatban” – írta Twitter-üzenetében Jaír Lapíd, az ellenzék vezére.

A most bejelentett békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket

- jelentette ki Anvar Gargas, az arab ország külügyi államminisztere. Mint mondta: a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el „ebben a bonyolult régióban”. Az államminiszter megfogalmazása szerint a palesztin-izraeli konfliktus tekintetében Dubaj „hatástalaníthatja azt az időzített bombát, amely a kétállami megoldást fenyegeti”. Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hevesen bírálta és elutasította a megállapodást. „A palesztin vezetés elutasítja és elítéli Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok háromoldalú, váratlan bejelentését” – közölte Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeina Rámalláhban.

A palesztin Gázai övezetet uraló, szélsőséges Hamász „a nép hátba szúrásának” nevezte a megállapodást. „Aki soha nem támogatta Palesztinát egy golyóval sem, szégyellje magát, hogy engedelmeskedik” – fejezte ki ellenkezését az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is. Mindkét részről úgy értékelték, hogy az emírségekkel megkezdett normalizálás nem változtat Izrael és a palesztinok konfliktusán.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üdvözölte a megállapodást. „Érdeklődéssel és elismeréssel követtem az Egyesült Államok, a testvéri Egyesült Arab Emírségek és Izrael állam közös nyilatkozatát, amely szerint véget vetnek a palesztin föld izraeli annexiójának” – írta. Egyiptomi várakozás szerint a megállapodás közelebb hozza a békét, a stabilitást és a jólétet a Közel-Keleten.

Az ENSZ főtitkára is elégedettségét fejezte ki. António Guterres szóvivője útján közölte: üdvözöl minden kezdeményezést, amely előmozdítja a békét és a biztonságot a közel-keleti térségben„.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!