emlékév

2017.08.15. 12:19

Bélyeget ad ki Szent Lászlóról a Magyar Posta

A Szent László-év előtt tiszteleg a Magyar Posta, a bélyeg augusztus 15-től kapható, a Szent László-emlékév emblémája látható rajta.

A Magyar Posta a Szent László-évet szelvényes forgalmi bélyeg kibocsátásával ünnepli, amely augusztus 15-től kapható. A normál forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen a Szent László emlékév emblémája látható. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a Szent László-évre, amely jó alkalom arra, hogy a világ magyarsága megerősítse nemzeti identitását, a közép-európai térség államai pedig elmélyítsék együttműködésüket.

I. (Szent) László 1077-től 1095-ig volt Magyarország királya. A neves Árpád-házi uralkodó a középkori lovagi eszményt testesítette meg, számos legenda született róla. 18 éves országlása alatt kiemelkedőt alkotott a törvényhozás, az egyházszervezés és a hadászat terén. A nemzeti emlékezet máig megőrizte alakját.

A 2017-es évet a Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezése nyomán a Magyar Országgyűlés Szent László emlékévvé nyilvánította. A lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára emlékezünk. Az emlékév rendezvényei alkalmával Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár többször hangsúlyozta, hogy Szent László személye erős kötelék Közép-Európa népei között, hiszen Lengyelországban született, Erdély védőszentje, a zágrábi püspökség alapítója és Nyitrán halt meg. Az emlékév alkalmat adhat a közép-európai térség államai számára, hogy a történelmi hagyományokra alapozva elmélyítsék együttműködésüket és elköteleződésüket a keresztény Európa jövőjének megőrzése mellett.

A Magyar Posta által kibocsátott normál forgalmi bélyeg Benedek Imre, a kapcsolódó szelvény Gábor Tamás tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült 175 000 példányban. Az újdonság augusztus 15-től kapható az elsőnapi postákon, valamint a Szent István Bazilika melletti Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!