Ország-világ

2020.07.03. 16:40

Bemutatkoztak az első magyar felségjelzésű Leopard harckocsik (videó)

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni gyárában sorakozott fel az az első két Leopard 2A4 típusú harckocsi, amelyek rövidesen Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik meg hazai szolgálatukat.

Forrás: honvdelem.hu

Fotó: Snoj Péter

Az első magyar felségjelzést Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte el a vadmacskák egyikén – írja a honvedelem.hu.

A dandárparancsnokból, valamint a 11. Harckocsizászlóalj katonáiból álló delegáció első ízben tekinthette meg azokat a kiképzési célokat szolgáló Leopard 2A4 típusú harckocsikat, amelyekből összesen tizenkét darabot vásárolt a Magyar Honvédség. A gyár vezetése – amellett, hogy betekintést engedett a szigorúan titkos gyártósorra – bemutatta azokat a már szállításra kész lánctalpasokat, amelyek hamarosan megérkezhetnek Magyarországra és a tatai alakulathoz.

Fotó: Snoj Péter / honvedelem.hu

A harckocsigyár történetéről és jelenéről szóló előadásokat követően dinamikus bemutatóra került sor, amely keretében bemutatkozott mind az A4, mind pedig a továbbfejlesztett A7 típusú Leopard. Utóbbi legkorszerűbb verziójából, az A7+ változatból összesen 44 darabot rendelt a Magyar Honvédség, amelyek várhatóan 2023-ra készülnek el.

Lõrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija előtt.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az immáron hivatalosan is magyar terepszínnel és felségjelzéssel büszkélkedő Leopard 2A4-esek várhatóan még a nyár folyamán megérkeznek Magyarországra, ami után rövidesen megkezdődik a kezelőszemélyzetek hazai kiképzése.

A harckocsikról készült többi képért ide kattintson!

A honvédelem napján tavaly már bemutattak néhányat az új harckocsik közül:

Borítókép: Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte fel az első magyar felségjelzést az egyik Leopardra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!