Ország-világ

2021.10.22. 10:58

Bemutatták az első hazai gyártású, teljesen elektromos hajtású autót Kecskeméten (videó)

A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Kecskeméten.

Kecskemét, 2021. október 22. Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG termelésért és ellátási láncért felelõs igazgatósági tagja (b-j) a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentõ ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Külgazdasági és Külügyminisztérium tárcavezetője a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő ünnepségen arról számolt be, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Ennek kapcsán pedig hangsúlyozta: amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, az megnyeri magának a jövőt.

Új korszakot nyitott a magyar járműgyártás történetében a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., ugyanis elindította az új EQB gyártását, amely az első hazai, tisztán elektromos meghajtású, sorozatgyártásban készülő autó – írja a Világgazdaság.

– A közel 50 milliárd forintos beruházásról tavaly júliusban állapodtak meg a felek, a fejlesztéshez az állam 15 milliárd forint támogatást biztosított

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, ezzel a beruházással 4400 munkahely vált betonbiztosságúvá, több száz új munkahely jött létre, és 17 ezer négyzetméteren állítottak fel új gyártósorokat.

Szijjártó Péter az MTI által idézett beszédében rámutatott, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopává vált, így

mára a teljes ipari kibocsátás 25 százalékát adja a szektor, amelyben több mint 150 ezren dolgoznak.

Hozzátette, hogy 2010-ben 3600 milliárd forint volt az ágazat termelési értéke, amely idén remélhetőleg meg fogja haladni a 10 ezer milliárd forintot. Beszédében aláhúzta, hogy a szektor 90 százalékban kivitelre termel, s ennek nyomán

Magyarország a világ húsz legnagyobb autóipari exportőr országa közé került.

Magyarország a benzinmotorok tekintetében a világ harmadik legnagyobb exportőre, míg az elektromos akkumulátorokat és a dízelmotorokat illetően az ötödik, illetve a hatodik helyen áll.

– Magyarország készen áll arra, hogy ebbe a közös sikertörténetről szóló könyvbe még sok-sok új fejezetet írjunk – fogalmazott, a Mercedes magyarországi tevékenységét méltatva.

A miniszter hangsúlyozta: ez a beruházás még szorosabbá teszi a kétoldalú gazdasági együttműködést Németországgal, amely hazánk első számú kereskedelmi partnere. Emellett beszélt arról is, hogy a kormány stratégiája a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére egyértelműen sikeres volt. Tavaly beruházási rekordot döntött az ország, soha annyian nem dolgoztak a rendszerváltás óta, mint most, és rekordmértékű gazdasági növekedést sikerült elérni az idei második negyedévben.

– Míg mindazok, akik a hitelfelvételre és a segélyekre helyezték a válaszok fókuszát, akik nem tudták megelőzni a kapacitások leépítését, kudarcot vallottak – mondta.

– Az EQB-val elhoztuk egy olyan teljesen elektromos kompakt modellt az utakra, amely úgy vonul be a történelembe, mint az első, tisztán elektromos hajtású sorozatgyártású autót.

Mindössze kilenc hónap alatt a kecskeméti gyár csapata mindent előkészített ahhoz, hogy megkezdhessük a sorozatgyártást,

és a százmillió eurós beruházásunk bizonyítja, milyen fontos a nemzetközi termelési hálózatban a kecskeméti gyár szerepe – emelte ki Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője.

A Baon.hu, a Bács-Kiskun megyei hírportál galériát is összeállított az eseményről.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy

a magyarországi járműgyártás során most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók,

amit történelmi pillanatnak nevezett.

– Büszke vagyok, hogy most már ez a mérföldkő is örökre a Mercedes-Benz és a mi kecskeméti gyárunk nevével fonódik össze. A sikert az teszi számomra különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is el tudtuk kezdeni a sorozatgyártást az eredeti terveknek megfelelően – mondta.

A Mercedes tájékoztatása szerint a tisztán elektromos, kompakt EQB modellt – a kínai piacot leszámítva – a világ valamennyi országába Magyarországról exportálják majd. Emellett aláhúzták, hogy a vállalat kecskeméti gyártósorain immár valamennyi meghajtás szerepel a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig, az üzem termelése pedig 2022-től teljesen karbonsemlegessé válik, és a létesítmény a globális gyártási hálózat fontos pillére marad hosszú távon is.

Borítókép: Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági tagja (balról jobbra) a Mercedes EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő ünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!