Stratégiai fegyver

2018.09.14. 12:18

Bemutatták Dél-Korea saját fejlesztésű tengeralattjáróját

A dízel-elektromos meghajtású, ballisztikus rakéták kilövésére is alkalmas búvárhajót ünnepélyes körülmények között mutatták be pénteken.

Az An Cshangho koreai függetlenségi aktivista után elnevezett 3000 tonnás tengeralattjárót a legújabb technológiák kombinálásával hozták létre. Ez a stratégiai fegyver minden fenyegetéssel szemben bevethető, és hozzájárul Dél-Korea védelmi képességeinek megerősítéséhez – közölte a haditengerészet.

Az új monstrum még a kikötőben
Fotó: AFP / YONHAP / REPUBLIC OF KOREA

Nagy lépés ez a dél-koreai védelem számára – fogalmazott Mun Dzse In dél-koreai elnök a Daewoo hajógyárában, Kodzse szigetén tartott hivatalos bemutatón. Hozzátette: hosszú utat kezdtek meg a Koreai-félsziget atommentesítése irányába, de a béke nincs ingyen.

Míg a Dél-Korea tulajdonában álló 1200, illetve 1800 tonnás tengeralattjárókat a német hadiipari vállalatoktól kapott műszaki segítséggel építették meg, az új tengeralattjáró hazai tervezésű, és alkatrészeinek 76 is százalékát dél-koreai üzemekben állították elő. A 83,3 méter hosszú és 9,6 méter széles tengeralattjáró 50 fős legénységet tud szállítani. Hat függőleges indítócsővel szerelték fel, amelyek ballisztikus rakéták kilövésére alkalmasak. A tengeralattjáró egyfolytában húsz napig képes a víz alatt maradni.

A tervek szerint a szükséges teszteket követően 2020 decemberében szállítják le a haditengerészetnek, és 2022 januárjában állíthatják hadrendbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!