ellenvélemény

2017.08.17. 22:47

Bevándorlásellenes csoportok tüntettek Merkel választási gyűlésein

A szászországi Annaberg-Buchholzban körülbelül 150 demonstráló gyűlt össze, akik füttyszóval, „kotródj” bekiabálásokkal, és egyebek mellett „Népáruló!” felirattal fogadták Angela Merkel kancellárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét két választási nagygyűlésén csütörtökön.

A demonstrálók a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt és az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tagjai voltak.

A helyi rendőrség összesen kilenc bűncselekményt regisztrált. Voltak, akik náci karlendítést mutattak be, mások a gyülekezési törvényt sértették meg vagy bántalmazták a jelenlévőket.

Merkel a több száz ember előtt tartott beszédének kezdetén úgy fogalmazott, „egyesek csak ordítozni tudnak, mások szeretnének valamit véghezvinni”.

A kancellár – tekintettel a jelenlévő bevándorlásellenes csoportokra – megvédte kormánya menekültpolitikáját. Azt mondta, Németország megmutatta, hogy kész segíteni a bajban lévő embereken egy humanitárius krízisben. Ismételten kiemelte azt is, hogy a 2015-ös eseményeknek nem szabad megismétlődniük.

A türingiai Apolda településen mintegy 30 ember tüntetett a kancellár ellen a szászországihoz hasonló transzparensekkel. Merkel erre csak annyit mondott, „ezt már ismerjük”.

(Borítókép: Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!