Vallomás már van

2018.11.22. 07:14

Bőnyi rendőrgyilkosság: csak jövőre születhet ítélet

2019-ben hirdethet elsőfokú ítéletet a Szombathelyi Törvényszék id. Győrkös István perében – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Szombathely, 2018. szeptember 28. A bõnyi rendõrgyilkossággal vádolt Gyõrkös Istvánt bevezetik büntetõperének tárgyalására a Szombathelyi Törvényszéken 2018. szeptember 28-án. A vádirat szerint Gyõrkös István bõnyi lakásán a Készenléti Rendõrség hatósági engedély nélkül tartott lõfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott három lövésbõl álló sorozatot adott le egy 46 éves rendõrre, az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki belehalt a sérülésébe. MTI Fotó: Varga György

A Magyar Idők értesülése szerint a bírói tanács a szokásosnál is részletesebb bizonyítást folytat le, ami időigényes, emellett az eljárás elhúzódásához az is hozzájárul, hogy a védelem számos felvetéssel, indítvánnyal élt a per során. Varga Roland bíró december 12-13-ra tűzte ki a bizonyítási eljárás lefolytatását, amikor is várhatóan ismét szakértőket hallgatnak meg.

Az év végéig hátralévő idő már nem elég arra, hogy sor kerülhessen a perbeszédekre, illetve a vádlottnak az utolsó szó jogán tett nyilatkozatára,

így az elsőfokú ítélet kihirdetése csak a következő esztendőben várható.

A legutóbbi tárgyalási napon az igazságügyi, orvos, illetve fegyverszakértő ismertette szakvéleményét. Álláspontjuk szerint a tárgyi bizonyítékok alapján kimondható, hogy id. Győrkös István illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot 2016. október 26-án. Ugyanakkor a védelem és a vádlott már az eljárás kezdete óta azt a taktikát követi, hogy vitatják a lövedék eredetét. Szerintük a főtisztet a kollégái maroklőfegyvereinek egyikéből származó lövedék ölte meg, azaz úgynevezett baráti tűz okozta a halálát.

 

Varga Roland bíró a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István büntetőpere tárgyalásának első napján a Szombathelyi Törvényszéken 2018. április 25-én.
Fotó: Varga György / MTI

A perben először tett vallomást a vádlott, aki a nyomozati vallomásával megegyezően azt állította: meglőtték a rendőrök, ő magatehetetlenül zuhant a földre, ekkor dördültek el a gépkarabélyából a lövések.

A vádirat szerint Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a gyilkosság napján. A férfi nem akarta beengedni őket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette Kalasnyikov gépkarabélyát, amit csőre töltött és kibiztosított.

Az utánasiető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.

A Győrköst elfogó kommandósok a Kalasnyikov mellett egy pisztolyt is találtak a vádlottnál.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egyik alapítója, és a rendőrök a szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen indított razziasorozat részeként kerestek nála is illegális fegyvereket.

Borítókép: A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös Istvánt bevezetik büntetőperének tárgyalására a Szombathelyi Törvényszéken 2018. szeptember 28-án.

MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!