Iszlám Állam

2017.11.20. 18:42

Börtönre ítéltek egy norvégot, aki csatlakozott a terrorszervezethez

Egy oslói bíróság hétfőn hét és fél év börtönbüntetésre ítélt egy 34 éves norvég férfit, aki a vád szerint korábban azért utazott Szíriába, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a vádlott, aki másfél évig tartózkodott Szíriában, az Iszlám Állam tagja lett, és tagjává vált a dzsihadisták egyik helyi fegyveres csoportjának is. A férfi korábban áttért az iszlám vallásra.

A vádlott, Kristian Michelsen tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy azért utazott 2014 novemberében Szíriába, hogy segítsen a helyi civil lakosságon. A terroristaszervezetről és annak tevékenységeiről állítása szerint semmit sem tudott.

A tárgyaláson bemutatott bizonyítékok között szerepelt több ezer üzenet a vádlott telefonjáról, és több kép is, amelyeket Michelsen a családtagjainak és a barátainak küldött Szíriából. A képek egyikén a vádlott egy automata gépkarabéllyal pózol.

Michelsent 2016 áprilisában vették őrizetbe a török határon, ahová az Iszlám Államtól elmenekülve jutott el. A férfit utána hazaszállították, ahol a norvég hírszerző szolgálat munkatársai őrizetbe vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!