Enyhülő terhek

2019.01.03. 12:59

Bővülnek és emelkednek az ápolási díjak

Rétvári Bence a gyermekek otthongondozási díjáról (gyod) is beszélt, illetve elmondta, hogy ahol súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelnek, ott az otthonápolási díj 58 százalékkal emelkedett.

Budapest, 2019. január 3. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) idei bevezetésérõl és az ápolási díj ez évi emelésérõl tart sajtótájékoztatót az Emmi V. kerületi Akadémiai utcai épületében 2019. január 3-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a kormány idén januártól – új kategóriaként – a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Ezt az új juttatást a járási hivatalok állapítják meg január 15-ig, és február 5-én folyósítják először a mintegy 17 ezer család számára

- tette hozzá. A gyod összege 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, és eléri majd az akkori minimálbér szintjét – emelte ki Rétvári Bence.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy január 1-jével minden egyéb ápolási díj összege is emelkedik; a növekedés az idén 15 százalékos, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben 5-5-5 százalékos lesz, ami 30 százalékos emelkedést jelent összességében.

Megemlítette azt is, hogy az elmúlt években az alap- és emelt összegű otthonápolási díj mellé bevezettek egy kiemelt kategóriát, amely azoknak a családoknak segített leginkább, ahol súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelnek.

Ebben a kategóriában 58 százalékos emelés történt.

Emellett fontos intézkedés volt az is – mondta -, hogy

50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést állapítottak meg azoknak, akik legalább húsz évig a gyermeküket otthon ápolták,

és az emelt vagy kiemelt összegű ápolási díjra voltak jogosultak. Esetükben szolgálati időnek számít az ápolási díjra való jogosultság.

Rétvári Bence közölte, hogy az intézkedések bevezetése előtt a kormány széles körben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ápolási díj témája a „politikai térbe” is bekerült, hiszen az ellenzék pártok és képviselőik sokszor demonstráltak a díjak emelése mellett. Azonban, amikor ezekről szavazni kellett volna a parlamentben, azt az ellenzék nem tette meg – mondta az államtitkár.

Ebből is látszik, hogy az ellenzék számára valójában ebben a kérdésben sem a díj(ak) emelése volt a fontos, hanem a „politikai jelenetkeltés”

- fogalmazott az Emmi államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypártok miért nem mentek el a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésre, Rétvári Bence azt mondta, az ellenzék szándéka továbbra is a botránykeltés, amihez a kormánypártok nem kívánnak asszisztálni. Úgy vélte, az ellenzék nem tudja elfogadni, hogy elvesztette a tavalyi országgyűlési választást.

Borítókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) idei bevezetéséről és az ápolási díj ez évi emeléséről tart sajtótájékoztatót az Emmi V. kerületi Akadémiai utcai épületében 2019. január 3-án.

MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!