elkeserítő állapotok

2018.04.06. 20:27

Brazíliába menekülnek a válság elől a venezuelaiak

Több mint 800-an menekülnek naponta Brazíliába Venezuelából a súlyos gazdasági válság elől - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a brazil kormány statisztikáira hivatkozva.

William Spindler, az UNHCR szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Brazíliába érkező venezuelaiak legtöbbje sürgős élelmiszersegélyre, menedékre és orvosi ellátásra, emellett nemzetközi védelemre szorul.

Nagy részük a létbizonytalanságot, az élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint a megélhetési nehézségeket említette érkezése okaként – mondta Spindler.

Közülük mintegy 25 ezren menedékkérők, 10 ezren kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt, a többiek jelenleg státuszuk rendezésén vannak az UNHCR szerint.

A brazil kormány adatai szerint 2017 eleje óta 52 ezer venezuelai érkezett Brazíliába, közülük mintegy 40 ezren az észak-brazíliai Roraima szövetségi államon keresztül. Sokan közülük jelenleg is Roraima székhelyén, Boa Vistában tartózkodnak. Elszállásolásukra tíz, egyenként 500 fő befogadására alkalmas szálláshelyet állítottak fel a hatóságok. Mivel mostanra e szállások csaknem megteltek, egyes venezuelaiak az utcán kénytelenek meghúzni magukat. A brazil hatóságok és az UNHCR szerint egyre inkább félő, hogy ez utóbbiaknál fennáll a veszélye annak, hogy fokozottabban ki vannak téve a szexuális kizsákmányolásnak és az erőszaknak.

Mivel Boa Vistában egyre nagyobb nehézségeket okoz a venezuelaiak elszállásolása mellett ellátásuk, a hatóságok a héten két járatot indítanak csaknem 380 venezuelai számára, akiket Sao Paulóba és középnyugat-brazíliai Mato Grosso szövetségi állam székhelyére, Cuiabába szállítanak át. Egy felmérés szerint a Boa Vistában tartózkodó venezuelaiak 77 százaléka szeretné, ha áthelyeznék Brazília egy másik részébe.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint Brazílián kívül Kolumbiába, Chilébe, Ecuadorba, Panamába, Argentínába és Peruba is menekültek venezuelaiak, mások pedig az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Mexikóban vagy Costa Ricán folyamodtak menekültstátuszért.

A venezuelaiak megsegítésére az UNHCR által kért 46 millió dolláros (több mint 11 milliárd forintos) segélyalapnak mindössze négy százaléka gyűlt össze – jelentette ki Spindler, aki további adakozásra szólított fel.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban a kormányellenes tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét. Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint a válság oka a „nyugati ellenségeskedés” és az olajár esése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!