Ország-világ

2021.02.20. 10:59

Breuer Péter zsidóüldözésként éli meg Niedermüller döntését

Kultúraellenes ámokfutás zajlik a DK vezette Erzsébetvárosban.

Niedermüller Péter egymás után lehetetleníti el a VII. kerület kulturális intézményeit, legutóbb a 100 Tagú Cigányzenekart tette ki a Wesselényi utcai épületből, ahol eddig a próbáikat tartották. Erzsébetváros DK-s polgármestere korábban a Molnár Antal Zeneiskolától tagadta meg a dokumentumok alapján bizonyíthatóan nekik szánt ingatlan átadását, és a zsidó tematikájú Heti TV-nek is felmondta a bérleti szerződését, amelynek a tulajdonosa antiszemita üldöztetésként éli meg a történteket – írja a Médiapiac.

Antiszemitizmusnak nevezte Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa, ahogy a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat kiszorítja a kerületből az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú televíziót.

„Bár az önkormányzat szorult anyagi helyzetére hivatkoztak, kiderült, hogy csak mondvacsinált okból mondták fel a Heti TV bérleti szerződését a Wesselényi utcai székházában, hiszen jóval nagyobb összeget kínáltam – havi egymillió forinttal többet – mint a pályázaton végül nyertesnek kihozott cég, ráadásul más jelentkező nem is volt”

– fogalmazott Breuer Péter a Médiapiac kérdésére. A tulajdonos úgy vélte, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali összefogás – amelynek tagja a nemrégiben még szélsőjobboldali, rasszista nézeteket hirdető Jobbik is – nem nézte jó szemmel, hogy továbbra sem enged be a stúdiójába rasszista politikusokat, mivel a szivárványkoalícióban rehabilitálni próbálják, szalonképesnek igyekeznek mutatni az utóbbiakat is.

„Egy televíziónak is megvan a maga természetes közege, beágyazottsága, és a Heti TV-nek a zsidónegyedben van a helye. Miután eltávolítanak minket innen, és a Milestone Consulting Kft. elnevezésű magániskola jön a helyünkre, akkor kíváncsi vagyok, hány VII. kerületi, mondjuk Hernád utcai gyerek családja lesz képes kifizetni a csillagászati tandíjat. Nehéz belátni, hogy Niedermüllerék döntése nyomán jobban járna a kerület egésze” – fejtette ki Breuer. Hozzátette:

az április 30-i határidőig a Wesselényi utcai stúdióból, később pedig akárhonnan, még “a spejzból is” fogja működtetni a csatornát, tartja magát az eddigi műsorkészítési elveihez, és a nyilvánosság előtt is ki fog állni az igazáért.

Úgy vélte, hogy a baloldali politikusok és sajtó hipokrata módon csak a Klubrádió átalakulása miatt emelte fel a szavát, holott az említett adó csak és kizárólag a saját mulasztásai miatt kénytelen internetes rádióként működni a továbbiakban. „Ezzel szemben a Heti TV-t ötéves működése során egyszer sem büntette meg a Médiahatóság. Ám a baloldal nemhogy az egyedi kulturális értékeket képviselő televízió mellé állt volna, hanem némely meghatározó politikusaik olyan heves uszításba kezdtek ellenem, például a Facebookon, hogy

egyes helyzetekben úgy éreztem, a híveik készek meglincselni akár a nyílt utcán, autóban ülve is”

– hangsúlyozta Breuer Péter.

Niedermüller Péter kultúraellenes ámokfutásának legutolsó szakaszában a 100 Tagú Cigányzenekart zavarta el a Wesselényi utcai épületből, így a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas formáció a jövőben nem végezheti ott a próbáit. A DK-s városvezető azt megelőzően pedig nem volt hajlandó átadni azt az épületet a Molnár Antal Zeneiskolának, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kifejezetten a számukra újított fel. Bár a beruházás önkormányzati határozatában, valamint az ahhoz kapcsolódó közbeszerzési értesítőben is az szerepel, hogy a Damjanich utca 4-es szám alatt található épületet kizárólag a zeneiskolának szánták, azt Nidermüllerék végül a Freeszfe Egyesületnek adták ki, a piaci ár töredékéért.

A zeneiskola közben petíciót indított a baloldali városvezetés döntése ellen, és az online tiltakozást már több százan írták alá, akik között több elismert művész mellett megtalálható Strausz Kálmán Liszt Ferenc-díjas karmester is, aki 2017-ig az Operaház igazgatói pozícióját is betöltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!