a hondurasi kormány szerint

2020.01.17. 18:05

Bűnszervezetek és politikusok szervezik a „migránskaravánokat”

Helyi idő szerint kedd este újabb, az Egyesült Államok felé tartó karaván indult el, több mint 2000 tagja azóta már belépett Guatemala területére.

Bűnszervezeteket és „gátlástalan politikusokat” tett felelőssé a hondurasi kormány az Egyesült Államok felé tartó „migránskaravánok” szervezéséért.

„2018 októbere óta több karavánt is szerveztek az embercsempészekből, bűnözőkből és gátlástalan politikusokból álló bűnözői csoportok, amelyek kihasználják azokat a kedvezőtlen körülményeket, amelyek között sok honfitársunk él”

- fogalmazott egy közleményben a hondurasi külügyminisztérium.

„A bűnszervezetek által szervezett karavánokban az országot elhagyó embereket zsarolásnak, emberkereskedelemnek, szexuális kizsákmányolásnak teszik ki, akár halálukat is okozhatják” – tették hozzá.

„A legutóbbi karaván újabb kísérlet arra, hogy késleltessék azt, amit az életkörülmények javításáért teszünk, és megelőzzük, hogy hamis elvárásoktól vezérelve induljanak útnak”

- fogalmazott a hondurasi külügyi tárca.

„Juan Orlando Hernández hondurasi elnök kormánya aktívan dolgozik azon, hogy megvédje állampolgárait, és tájékoztassa Guatemalát, Mexikót és az Egyesült Államokat a karaván útvonaláról” – tették hozzá.

„Honduras aktívan dolgozik azon is, hogy gazdasági és legális migrációs lehetőségeket teremtsen állampolgárai számára” – szögezte le a külügyminisztérium.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városából helyi idő szerint kedd este újabb, az Egyesült Államok felé tartó karaván indult el, több mint 2000 tagja azóta már belépett Guatemala területére.

Hondurasból ezt megelőzően négy, az Egyesült Államokba eljutni akaró úgynevezett migránskaraván indult el 2018 októbere és 2019 áprilisa között.

Honduras Guatemalával és Salvadorral együtt Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!