Zapad-2017

2017.09.20. 11:59

Civilek közé lőtt egy orosz harci helikopter

Az orosz védelmi minisztérium kezdetben tagadott, végül elismerte az incidenst.

A múlt héten kezdődött Fehéroroszországban az Oroszországgal közös Zapad-2017 elnevezésű hadgyakorlat, amely a hidegháború óta nem látott mennyiségű katonát mozgatott meg. Hivatalos adatok szerint a szeptember 14. és 20. megrendezett, védelmi és terrorelhárító hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vett részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában.

NATO-országok szakpolitikusainak korábbi kijelentései szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát mozgósított a hadgyakorlatra.

A katonai manővereket Vlagyimir Putyin orosz elnök is megtekintette hétfőn a Leningrád megyei lugai gyakorlótéren.

Kedden megjelent és nagyon hamar felkapottá vált az interneten egy videó, amely szerint egy Ka-52-es orosz támadóhelikopter rakétát vet parkoló, civil autók közé.

Az orosz vezérkar első reakciójaként tagadott, a The Washington Post szerint a védelmi minisztérium azt írta: ez provokáció, vagy valakinek a hülyesége, később azért elmondták, hogy egy célzó berendezés romlott el, és a helikopter számára nem megfelelő célpontot határozott meg. Személyi sérülés nem történt, csak egy üres teherautó robbant fel. Az orosz állami NTV televizió szerint azonban ketten könnyebben megsérültek, és két autóban keletkezett kár. A The Washington Post idézi a 66.ru portált, úgy fogalmaz, két civilt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A Zapad-2017-re válaszul Svédországban hétfőn elkezdődött az Aurora 17 nevű hadgyakorlat, amelyhez mérhető 20 éve nem volt a félszigeten, az erődemonstrációban 20 ezer katona vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!