jól halad az ügy

2017.11.25. 10:08

Csehország hazahozatná a Vatikánból Josef Beran maradványait

Csehország szeretné hazahozatni a Vatikánból Josef Beran kardinális földi maradványait. Az 1969-ben Rómában elhunyt főpap az egyetlen cseh, aki a vatikáni Szent Péter-bazilikában van eltemetve – közölte szombaton a prágai sajtó.

Az Aktuálne.cz hírportál úgy értesült, hogy Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet szeptemberben levelet küldött Pietro Parolininek, a Szentszék államtitkárának. Ebben azt tudakolta, lehetséges lenne-e Josef Beran földi maradványait kiemelni a sírból és szülőhazájába szállítani. A diplomata szerint jó esély van a cseh kérés teljesítésére.

„Josef Beran kardinális végakaratában azt írta, szeretné, ha Prágában vagy szülővárosában Pilsenben helyeznék végső nyugalomra. Dominik Duka kardinális, prágai érsek szeretné ezt az óhajt teljesíteni. Már folynak a tárgyalások az illetékes vatikáni hivatallal” – mondta a Cseh Sajtóirodának (CTK) Stanislav Zeman, a prágai érsekség szóvivője. Josef Beran földi maradványainak elhelyezésével a Szent Vítus székesegyházban jelképesen az a seb is behegedhetne, amelyet 1949. június 19-én a kommunista állambiztonsági szolgálat okozott a főpapnak, amikor megakadályozta, hogy misét mondjon a templomban – tette hozzá a szóvivő.

„A szóbeli megállapodásokat papírra kellene vetni, hogy érvényesek legyenek. Josef Beran sírja a bazilika egyik legszentebb helyén van, közel Szent Péter sírjához” – jegyezte meg a vatikáni cseh nagykövet.

Ha a cseheknek sikerülne az egykori főpap földi maradványait elhozni a Vatikánból, akkor azokat a Szent Vítus székesegyházban helyeznék el a prágai érsekek sírkamrájában. Az újratemetésre 2018-ban a csehszlovák állam megalakulásának centenáriumi ünnepségei keretében kerülne sor.

Josef Beran (1888-1969) a második világháború idején megjárta a dachaui koncentrációs tábort, ahová a Reinhard Heydrich náci helytartó elleni merénylet után került, mert helyeselte a náci fővezér elleni merényletet. Prágai érsekké 1946-ban nevezték ki. Miután nem volt hajlandó támogatni az 1948 februárjában hatalomra került kommunista rendszert, előbb házi őrizetbe, majd börtönbe került egészen 1963-ig. Szabadulása után VI. Pál pápa kardinálissá nevezte ki. A csehszlovák kommunista hatóságok ebből az alkalomból ugyan engedélyezték kiutazását a Vatikánba, de onnan már nem térhetett vissza hazájába. Josef Beran Rómában halt meg 1969 májusában. A cseh kormány a főpap holttestének Prágába hozatalát elutasította, ezért azt a pápa személyes kérésére a Szent Péter bazilikában temették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!