rászorulók

2018.02.05. 13:20

Czibere: a hidegben figyeljünk jobban a hajléktalan emberekre!

Az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hontalanokat.

A kormányzat azt kéri, hogy a közelgő hidegebb időszakban mindenki fokozottabban és érzékenyebben figyeljen oda az utcán élő hajléktalan emberekre és azokra is, akiket otthonukban a kihűlés veszélye fenyegethet – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Czibere Károly szerint az ellátórendszer felkészült a segítségnyújtásra, ugyanakkor az önkormányzatoknak, így a polgármestereknek és a jegyzőknek a feladata a szociális törvény értelmében, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzetek kialakulását.

Az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság idén országosan 79, a fővárosban pedig 78 százalékos volt – fűzte hozzá az államtitkár.

Azt kérte, aki utcán fekvő embert lát, azonnal hívja a telefonos segítő szolgálatot. Budapesten a Menhely Alapítvány működteti 24 órában a diszpécserközpontot, a 06-1-338-4186-os telefonszámon lehet bejelentést tenni. A bejelentésre az utcai szociális gondozó szolgálatok haladéktalanul a helyszínre mennek és a hajléktalan embereket fűtött helyre viszik.

Az államtitkár elmondta, a diszpécserszolgálatok megerősítésére 62 millió forintot fordítanak ebben a krízisidőszakban, a krízisautók működtetésére pedig további 15 milliót, pályázaton pedig 21 új autó beszerzését támogatták az utca szolgálatok számára. Tavaly 83 utcai szociális gondozó szolgálat működött, és újabb négy elindításáról döntöttek azokon a helyeken, amelyek területi ellátási szempontból „fehér foltnak” számítottak. Ezek között említette a fővárosban Zugló egy részét. Elmondta, a speciális szükségletű hajléktalanok helyzetének segítésére január 15-én pályázatot írtak ki „közösségi pszichiátriai szolgálatok kapacitásainak bővítésére”, hogy a pszichiátriai beteg hajléktalan embereket is fogadni tudják.

Hozzátette: ezen felül 92 millió forintot biztosítanak a krízisidőszakban a hajléktalan emberek ellátására. Arról is beszélt, hogy egy új protokoll szerint az egészségügyi és a szociális ellátórendszernek nagyon szorosan együtt kell működnie a kihűléses eseteknél. Eszerint például a kihűlés veszélye miatt kórházba került emberről az intézmény szociális munkásának jelzést kell adnia. Hajléktalan ember esetén a diszpécserszolgálatnak jeleznek, míg más esetben a család és gyermekjóléti központot hívják fel arra, hogy „aktivizálják a szolgáltatásokat”.

Emlékeztetett arra is, hogy a krízisidőszak 360 millió forintos keretösszegét 50 millió forinttal januárban megemelték, az erre kiírt pályázat pedig a napokban zárul. Ebből a pénzből az utcai szolgálatok például takarókat, hálózsákokat vehetnek – fűzte hozzá. Arról beszélt, az időjárási előrejelzések alapján a következő 8-10 napban várhatóan nem kell kiadni a vörös kód riasztást, ezt mínusz 10 foknál kell megtenniük. A vörös kód célja, hogy kritikus időjárás esetén, például rendkívüli, vagy tartós hidegben az utcán élő embereket befogadják más szociális intézményekbe is. A kormány senkit nem hagy az út szélén, senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia, van elegendő férőhely a szállókon – hangoztatta az államtitkár. Kérdésre arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a szociális területen dolgozók munkáját elismerje, megbecsülje, ezért 2014-től minden évben folyamatosan forrásokat biztosítanak a béremeléshez, bérpótlék formájában.

Míg 2013-ban bruttó 144 ezer ezer forint körül alakult az ágazatban az átlagfizetés, addig az mostanra bruttó 233 ezer forintra nőtt. Példaként a hajléktalanellátásban dolgozó felsőfokú végzettségűeket említett. Főiskolai végzettséggel, 9 év szakmai munkaviszonnyal 130 ezerről 240 ezerre nőtt a bruttó bér; főiskolai végzettséggel, 15 év munkaviszonnyal 145 ezerről 246 ezerre, míg egyetemi végzettséggel, több mint 30 év munkaviszonnyal 210 ezerről 342 ezer forintra – ismertette az időszak béradatait az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!