Romániai elnökválasztás

2019.11.10. 21:36

Dancila lehet Iohannis ellenfele a második fordulóban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölött aratott történelmi győzelemként értékelte az eredményt az államfő.

Bukarest, 2019. november 10. Klaus Iohannis román államfő sajtótájékoztatót tart Bukarestben, miután az exit pollok szerint 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás első fordulóját 2019. november 10-én. Kihívója Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a második fordulóban, aki a becslések szerint 22 százalékot ér el. MTI/EPA/Robert Ghement

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

Klaus Iohannis hivatalban lévő államfő 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját, az exit pollok pedig azt valószínűsítik, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a kihívója a második fordulóban.

A 22 százalék körüli eredményre taksált Dancila 6 százalékkal előzi meg a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Dan Barnát. Az urnáktól távozók válaszai alapján készült becslések azonban nem veszik figyelembe a külföldön élő román állampolgárok voksait, akik korábban túlnyomórészt jobboldali jelöltekre szavaztak, a mostani választáson pedig részvételi rekordot döntöttek.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölött aratott történelmi győzelemként értékelte a romániai elnökválasztás vasárnap lezajlott első fordulóját a második mandátumára pályázó, jobboldali Klaus Iohannis államfő, de Vioirca Dancila exkormányfő is sikerként könyvelte el, hogy az exit pollok szerint ő lehet Iohannis kihívója a második fordulóban.

Iohannis szerint az elmúlt 30 évben a román választók még sosem utasították el ennyire egyértelműen a PSD-t, amely szerinte a múlt fogságában tartja Romániát és fejlődésének legfőbb akadálya. A jobboldali elnök saját táborába hívta a versenyből kiesett többi jobboldali elnökjelöltet.

Dancila a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a „példátlan támadásoknak kitett” pártja sikereként értékelte választási eredményét.

Az exit pollok szerint a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő a leadott voksok mintegy 8 százalékát, Theodor Paleologu, a jobbközép Népi Mozgalom Pártjának jelöltje pedig a hazai voksok mintegy 6 százalékát kapta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,9-4,6 százalék körüli eredménnyel.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után 2019. november 10-én.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát, a hazai részvétel tehát elmaradt az öt évvel korábbi 52 százaléktól. A választási hatóság statisztikái szerint a városokban leadott szavazatok száma mintegy másfél millióval meghaladja a falusi voksokét. A jelentős magyar lakosságú megyékben mindvégig elmaradt a részvétel az országos átlagtól: Kovászna és Szatmár megyében a jogosultak 37 százaléka, Hargita megyében pedig 42 százaléka élt választójogával.

Román idő szerint 21 óráig a külföldi választókörökben, ahol három napon keresztül lehetett voksolni, 650 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás – eddigi csúcsot jelentő – második fordulójában. A külföldi szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak.

Az első részeredményeket várhatóan csak hétfőn teszi közzé az országos választási bizottság.

Az ország 19 millió választópolgára november 24-én dönthet arról, hogy a két versenyben maradt államfőjelölt közül ki legyen Románia elnöke a következő öt évben.

Borítókép: Klaus Iohannis román államfő sajtótájékoztatót tart Bukarestben, miután az exit pollok szerint 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás első fordulóját 2019. november 10-én. Kihívója Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a második fordulóban, aki a becslések szerint 22 százalékot ér el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!