hírszerzés

2020.12.09. 16:07

Dániában vádat emeltek egy orosz állampolgár ellen kémkedés miatt

Azzal vádolják, hogy az orosz hírszerzéssel osztott meg információkat fizetségért cserébe.

Vádat emeltek Dániában egy orosz állampolgár ellen, aki a vád szerint a dán energiatechnológiával kapcsolatos információkat adott át hazájának – közölték szerdán a dán hatóságok.

A dán ügyészség közleménye szerint az orosz állampolgárt – akiről nem hoztak nyilvánosságra további személyes információt – azzal vádolják, hogy az orosz hírszerzéssel osztott meg információkat fizetségért cserébe.

Oroszország koppenhágai nagykövetsége „hibának” minősítette a dán ügyészség lépését, és pártatlanságra szólított fel az eljárásban. A képviselet reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „honfitársukat” felmentik és szabadon engedik.

Az eset a dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET) által folytatott nagyobb szabású vizsgálathoz köthető.

Az ügyet az Aalborg kerületi bíróság fogja kezelni, amelynek még ki kell tűznie az időpontot az eljáráshoz – közölték az ügyészek a Reuters hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a július eleje óta őrizetben lévő orosz állampolgárra valószínűleg börtön és kitoloncolás vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!