Járvány

2020.12.08. 15:27

Dél-Korea 44 millió ember számára vásárol védőoltást

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, az egészségügyben dolgozóknak elsőbbségük lesz az oltások beadásánál.

Dél-Korea 44 millió embernek, lakossága mintegy 90 százalékának elegendő védőoltást tervez vásárolni az új típusú koronavírus ellen – jelentette be kedden a szöuli kormány.

A vakcinákat a brit AstraZeneca gyógyszeripari csoporttól tervezik beszerezni, valamint a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítására létrehozott, COVAX nevű finanszírozási alapon keresztül.

Bak Nüng Hu egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány eredetileg 30 millió ember számára tervezett védőoltást vásárolni, de ezt a mennyiséget megemelte a vakcinák hatékonyságával kapcsolatos bizonytalanságok, továbbá a még fejlesztés alatt álló vakcinák és az oltóanyag iránt a világban megmutatkozó verseny miatt.

Hozzátette, hogy mintegy 36 millió embernek, az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, az egészségügyben dolgozóknak elsőbbségük lesz az oltások beadásánál.

A Yonhap helyi hírügynökség értesülése szerint az oltási kampány a jövő év második felében kezdődik.

A kormány mintegy 1,2 milliárd dollárt (360 milliárd forintot) különít el a költségvetésben erre a célra.

Dél-Koreára a szakértők úgy tekintenek, mint azon országok egyikére, ahol viszonylag jól sikerült kezelni a koronavírus-járványt, de az utóbbi időben a kelet-ázsiai országban újabb növekedés volt tapasztalható a napi fertőzéses esetek számában.

A helyi egészségügyi hatóságok adatai szerint kedden 594 újabb beteget vettek nyilvántartásba, a járvány kezdete óta immáron 38 700-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!