Ország-világ

2021.09.09. 06:47

Deutsch Tamás: akasztják a hóhért

„A sajtóhírek előtt ma már nincsenek határok, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a Momentum politikusának európai parlamenti elvtársaihoz is eljutottak a Cseh Katalin botrányát feltáró oknyomozó újságcikkek” – mondta Deutsch Tamás a Mediaworks Hírcentrumának azzal kapcsolatban, hogy a balliberális európai parlamenti képviselő botránya Magyarország után Brüsszelben is komoly hullámokat verhet. A Fidesz politikusa arra számít, hogy Cseh Katalin ügyében az uniós szintű vizsgálatnak jó esetben is csak 2022 második felében lehet eredménye.

Kötcse, 2021. szeptember 4. A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkezõ Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetõje nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) általában az ellenzéki narratíva részeként szerepel a magyar közbeszédben. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt a Mediaworks Hírcentruma arról kérdezte, meglepte-e, hogy ennek ellenére viszonylag gyorsan léptek Cseh Katalin ügyében.

„Magam is azok közé tartoztam, akik jóval nagyobb esélyt adtak annak, hogy ebben az ügyben is megszokott módon a kettős mérce fog érvényesülni”

– válaszolta a fideszes politikus. Hozzátette: az elmúlt években azt tapasztalhatták, hogy ha egy mégoly megalapozott beadványban a baloldal emberei érintettek, akkor az ügy érdemi vizsgálata általában elmaradt. Ezzel ellentétben persze a fekete bárányként kezelt, főellenségnek kikiáltott országok, a jobboldali pártok és a hozzájuk köthető emberek esetében a legdurvább hazugságok és rágalmak is könnyedén eljárások alapjául szolgáltak. Most azonban az OLAF arról tájékoztatta, hogy megkezdte a vizsgálódást a Cseh Katalin-ügyben, és a bejelentés kiegészítését kérték tőle.

A beadványában Deutsch Tamás több olyan dologra is utalt, aminek a kifejtésére csak most nyílik majd lehetőség, ugyanis az OLAF-beadványok terjedelme korlátozott. Az viszont már most tisztán látszik, hogy Cseh Katalinnak a „nincs itt semmi látnivaló” érvelése finoman szólva sem állta ki a valóság próbáját.

Arra a kérdésre, hogy mire számít, mikor lehet eredménye az uniós szintű vizsgálatnak, a Fidesz európai parlamenti képviselője kijelentette: az OLAF nem éppen a gyorsaságáról ismert szervezet, fél évekbe, de akár évekbe is telhet egy-egy ilyen vizsgálat. Azt gondolja azonban, hogy ha teljes erőbedobással folytatják le az eljárást, akkor sem lesz eredmény a jövő évi választások előtt. A reális várakozások alapján leginkább 2022 második felében számíthatunk a vizsgálat befejezésére. Persze annak továbbra is komoly az esélye, hogy a következő körben, hónapok múlva mégis „kimenekítik” Cseh Katalint a vizsgálat alól – véli a képviselő. „Láttunk már rá példát, hogy mi mindent tud elérni ebben a tekintetben az európai baloldal és hálózata” – jegyezte meg.

Deutsch Tamás szerint hosszú évek tapasztalata alapján azt lehet mondani, hogy Cseh Katalin viszonylag rövid idő múlva már nem fog az európai baloldal korrupcióellenes hangadói között szerepelni.

A Momentum képviselője komoly energiákat ölt abba, hogy a hazájával és a politikai ellenfeleivel szembeni legdurvább hazugságok és rágalmak folyamatos szajkózásával a korrupcióellenesség Jeanne d’Arcjaként tüntesse fel magát, de ez az álarc most végleg lehullt

– fogalmazott a politikus. Közölte: a sajtóhírek előtt ma már nincsenek határok, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a Momentum politikusának európai parlamenti elvtársaihoz is eljutottak a Cseh Katalin botrányát feltáró oknyomozó újságcikkek. A Cseh Katalin-ügy fényében még az európai baloldalnak is szinte megoldhatatlan feladat Cseh Katalinnal együtt kiállni Brüsszelben és arról beszélni, hogy a Momentum politikusa keményen küzd a csalások ellen. „Ez az egész bizony a hóhér akasztásának klasszikus esete” – szögezte le Deutsch Tamás. Szerinte

a Cseh Katalin-ügyben talán az a leginkább megdöbbentő, hogy miközben a momentumos képviselő volt az egyik arca a pártja által indított olimpiaellenes kampánynak, addig cégvezetőként éppen egy olyan pályázattal nyert el komoly uniós pénzeket, amely az olimpiai pályázatban rejlő nagyszerű lehetőségekről és az olimpiarendezés pozitívumairól szólt.

Természetesen még nincs szó jogerős ítéletről a Cseh Katalin-ügyben, a törvénytelenség megalapozott gyanújáról beszélhetünk, de a képviselő asszony égbekiáltó képmutatása már most is egyértelmű tény – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Borítókép: A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál, 2021. szeptember 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!