személycsere

2017.08.18. 22:53

Donald Trump megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben jelentette be, hogy „A Fehér Ház kabinetfőnöke, John Kelly és Steve Bannon közös megegyezéssel megállapodott abban, hogy a pénteki az utolsó munkanapja Steve-nek” a Fehér Házban.

A közlemény leszögezte: „hálásak vagyunk munkájáért és a legjobbakat kívánjuk neki”. Steve Bannon várható eltávolításáról a közlemény megjelenése előtt percekkel a The New York Times című lap adott hírt. A lap információi szerint a stratégiai főtanácsadó már augusztus 7-én benyújtotta lemondását, amelyet a héten akart bejelenteni, de a Charlottesville-ben történtek miatt elhalasztotta.

Steve Bannon helyzete régóta bizonytalan volt, keddi sajtóértekezletén – újságírói kérdésre válaszolva – maga Donald Trump fogalmazott úgy, hogy Bannon „barát... aki nagyon későn kapcsolódott be a választási kampányba” és „majd meglátjuk, mi történik vele”. A főtanácsadó eltávolításáról szóló sajtóhírek és elemzések akkor erősödtek fel és váltak gyakoribbá, amikor John Kelly volt belbiztonsági miniszter lett a Fehér Ház kabinetfőnöke.

A The New York Times értesülései szerint Kelly a kinevezése óta állítólag folyamatosan egyeztetett Trumppal Bannon munkájáról, ám az elnök húzódozott a tanácsadó eltávolításától, attól tartva, hogy elveszítheti azt a széles támogatói-szavazói bázist, amely Bannonban látta a tavalyi választási siker egyik kulcsát.

Az első sajtókommentárok és elemzések azt hangsúlyozzák, hogy Bannon elbocsátása a az eddigi legmagasabb szintű változtatás volt a Fehér Házban zajló személycserék sorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!