75. évforduló

2018.01.09. 06:07

A doni katasztrófára emlékeznek a hétvégén

Péntektől vasárnapig a budai Várban a Kapisztrán téren, a múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, mint például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat, és egy különlegesnek számító lánctalpas motorkerékpárt is kiállít a múzeum.

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából a HM országos megemlékezéssel készül. Budapesten péntek délután a Mátyás-templomban szentmisét tartanak, majd a HM HIM udvarán Vargha Tamás parlamenti államtitkár mond beszédet. A koszorúzást követően gyertyagyújtással és főhajtással tisztelegnek a hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emléke előtt az emlékpontoknál.

Szombaton és vasárnap – az egyébként januárban zárva tartó – hadtörténeti múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket.

Borítófotó: Történelmi zászlók a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 72. évfordulóján megrendezett emlékező szentmisén a Budavári Nagyboldogasszony-templomban 2015. január 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!