Zéró tolerancia

2017.08.11. 10:58

Ebayen keresztül küldenek pénzt egymásnak a terroristák

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ebayes vásárlásnak álcázva küldött pénzt egy feltételezett terroristának az Egyesült Államokba – számolt be a The Wall Street Journal című amerikai napilap csütörtöki számában a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva.

A 30 éves gyanúsított egy nyomtatóra adott fel álhirdetést az Ebay internetes aukciós oldalon. A férfi a dzsihadistákkal kapcsolatban álló emberektől 8700 amerikai dollárt (több mint kétmillió forintot) kapott a pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó Paypalon keresztül. A pénzt laptopra, mobiltelefonra és VPN-kapcsolatra, virtuális magánhálózatra költötte, hogy az eszközök segítségével kapcsolatba tudjon lépni a szélsőségesekkel.

A terrormilíciának hűségesküt fogadott gyanúsítottat 2016-ban vették őrizetbe Marylandben. Az FBI szerint a férfi egy pénzátutalással foglalkozó nemzetközi hálózat tagja, amelynek Nagy-Britanniában és Bangladesben is vannak tagjai. Ezekben az országokban is több embert őrizetbe vettek.

Az elfogott amerikai bevallotta a hírszerzésnek: tudta, hogy a pénzből terrortámadást akarnak finanszírozni az Egyesült Államok területén, de ő maga sohasem vett részt egy merénylet megtervezésében.

„Zéró tolerancia van érvényben piacunkon a bűnözői tevékenységekkel szemben” – szögezte le az Ebay egyik szóvivője a The Wall Street Journalnak.

Az aukciós weboldal együttműködik a hatóságokkal az ügyben. A Paypal egyik szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy a cég „időt és erőforrásokat nem kímélve dolgozik a terrorizmushoz köthető tevékenységek megakadályozásán” a szolgáltatás igénybe vevői körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!