váratlan döntés

2018.02.22. 08:10

Egyiptom magyarázat nélkül lezárta a rafahi határátkelőt

Az egyiptomi hatóságok minden magyarázat nélkül szerda este hirtelen lezárták a Gázai övezettel határos rafahi határátkelőt.

A kairói palesztin diplomáciai képviseleten válságstábot alakítottak, hogy szavatolják a már a határra érkezett palesztinok biztonságát. Egyelőre nem ismeretes, hogy mi váltotta ki az egyiptomi döntést.

Kairó szerdán jelentette be, hogy reggel négy napra megnyitja a rafahi határátkelőt mindkét irányban. A lépés célja, hogy a külföldi gyógykezelésre szorulók, a külföldön tanulók és munkavállalók a Gázai övezetből átjussanak Egyiptomba. A másik oldalról pedig az Egyiptomban rekedtek térhetnének vissza lakóhelyükre, a Gázai övezetbe.

Egyiptom 2014 október óta, amikor a Sínai-félsziget északi részéről származó szélsőséges fegyveresek támadásában harminc egyiptomi katona meghalt, ritkán nyitotta meg az átkelőt. A terrorcselekmény után a félszigeten rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendeltek el. Ezzel egy időben a belügyi szervek széles körű terrorellenes műveletbe kezdtek.

Bár a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek között tavaly októberben Kairó közvetítésével létrejött megállapodás értelmében az átkelőhely a Palesztin Hatóság (PH) ellenőrzése alatt áll, valójában továbbra is a Hamász iszlamista szervezet gyakorolja felette az ellenőrzést.

A PH-t vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalomnak a megállapodás értelmében december 1-jével kellett volna teljes egészében átvennie a Gázai övezet közigazgatását. Az átmenetet azonban számos vitás kérdés, valamint a Gázai övezetben egyre inkább súlyosbodó humanitárius helyzet hátráltatta.

Legutóbb február 7. és 9. között volt nyitva az átkelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!