Közel-Kelet

2017.07.13. 06:45

Egyre súlyosabb a jemeni helyzet

A közel-keleti országban napról napra súlyosabb a helyzet, a terroristák egyre nagyobb területekre terjesztik ki hatalmukat, 14 millió embert súlyos élelmiszerhiány sújt, és a világ legnagyobb kolerajárványa pusztít – közölte az ENSZ jemeni különmegbízottja szerdán a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsában.

Iszmail Uld Sejk Ahmed arra kérte a jemeni konfliktusban részt vevő feleket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a béke megteremtése érdekében. A különmegbízott szerint a konfliktus szereplőinek „kifogásai elfogadhatatlanok, magyarázataik nem meggyőzőek, különösen akkor nem, ha a megoldás nyilvánvaló”. Hozzátette: még van esély a békére, azonban ehhez a politikusoknak fel kell ismerniük, hogy a háború folytatása további veszteségeket okoz emberéletben és anyagiakban egyaránt.

Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó főbiztosa arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy gyakoroljon sokkal nagyobb nyomást a háborús felekre a béke érdekében.

Hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy Jemenben meghaladta a 320 ezret a kolerás betegek száma, a halálos áldozatoké pedig elérte az 1740-et. Robert Mardini, az ICRC közel-keleti igazgatója szerint napi hétezer újabb koleragyanús esetet jegyeznek fel az egészségügyi hatóságok. Habár a legsúlyosabban érintett régiókban az elmúlt hetekben sikerült a járvány terjedését lassítani, a betegek száma rohamosan nőtt az ország más részein.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a WHO május közepén kiadott jelentése szerint a jemeni egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll , amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború. A teljes lakosság kétharmada, mintegy 19 millió ember humanitárius segélyre és oltalomra szorul. Mintegy 10,3 millió embert éhínség fenyeget, és 14,5 millióan nem jutnak hozzá ivóvízhez sem.

Az ország kórházainak kevesebb mint 45 százaléka tudja ellátni a betegeket, de a még működőknél is súlyos gondok vannak: nincs elég gyógyszer, orvosi műszer és orvos sem. A gazdasági válság miatt mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót csaknem egy éve nem fizettek ki, őket az ENSZ úgynevezett ösztönző kifizetésekkel igyekszik bevonni a járvány elleni küzdelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!