Járvány

2020.10.29. 20:10

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el péntektől Luxemburgban 

A luxemburgi parlament péntektől érvényes éjszakai, 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalomról, valamint számos további korlátozás bevezetéséről, egyebek mellett a magánjellegű összejövetelek létszámának csökkentéséről döntött a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette a helyi média csütörtökön.

A beszámolók szerint az éjszakai kijárási tilalom alól kivételt képez az orvos felkeresése, illetve utcára mehet az, aki munkába, vagy onnan hazamegy.

A rendkívüli ülés keretében elfogadott szigorító szabályok szerint a nem egy háztartásban élők magánjellegű összejövetelein a korábbi tíz helyett legfeljebb négyen találkozhatnak. Az éttermekben kizárólag ülő vendégeket szolgálhatnak ki, egy asztalnál egyszerre négyen ülhetnek. Az asztalokat úgy kell elhelyezni, hogy két egymás közelében álló asztal esetében a vendégek között meglegyen a másfél méteres távolság. A vendéglátóhelyeken alapterületüktől függetlenül legfeljebb 100 ember tartózkodhat. A személyzetnek kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A vendégeknek akkor nem kell maszkot hordaniuk, ha az asztalnál ülnek. Maszkot minden zárt és nyilvános helyen viselni kell, még a nyitott térben tartott sportrendezvények látogatóinak is.

Az új szabályok megsértéséért a magánszemélyek akár 500 eurós (mintegy 180 ezer forint) bírsággal is sújthatók, míg az éttermeknek, bároknak és más vendéglátóhelynek akár négyezer eurót (mintegy 1,5 millió forint) kell kifizetniük. Az új szabályok az év végéig, a kijárási tilalom egyelőre november 30-ig marad érvényben.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a nagyhercegségben „riasztó sebességgel” erősödik a járvány, a pozitív eredményt mutató vírustesztek száma közel háromszorosára nőtt az előző héthez képest.

Az elmúlt 24 órában 697 új fertőzöttről számoltak be a hatóságok, amíg a szerdai jelentések 774 új esetről szóltak. A mintegy 620 ezer lakosú országban a múlt hét folyamán, október 19. és 25. között 3387 új fertőzöttet jegyeztek fel, szemben az azt megelőző hét 1280-as adatával, ez 265 százalékos emelkedésnek felel meg. Az aktív fertőzöttek száma 4682, több mint kétszerese az október 10-én jelentett 2112-nek.

Kórházakban jelenleg 140 embert kezelnek, számuk egynap alatt nyolccal emelkedett. Csütörtökre újabb három embert hunyt el a betegségben, ezzel 150-re emelkedett a koronavírussal összefüggő halálesetek száma Luxemburgban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!