kapcsolatok

2019.05.15. 11:34

Elemzők: Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Trump személyében

Több politológus szerint is jól sikerült a hétfői találkozó.

Orbán Viktor miniszterelnök nagyon erős szövetségest szerzett Donald Trump amerikai elnök személyében – mondták politológusok a Magyar Nemzetnek a két politikus hétfői találkozójával kapcsolatban.

A szerdai lapszámban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kijelentette, hogy a tárgyalás két jelentős hozadéka a magyar nemzeti érdek képviselete a legmagasabb szinten, valamint a jövőbeni ideológiai szövetségépítés. A találkozóval új magasságba emelték a magyar-amerikai bilaterális kapcsolatokat – tette hozzá.

A Trump-adminisztráció külpolitikai korrekciója bizonyítja: korábban elsősorban a demokrata párti vezetés politikai döntésének volt a következménye, hogy a közép-európai térség kevesebb figyelmet kapott az Egyesült Államoktól. Mostantól azonban az amerikai geopolitikai fókusz egyik sarokköve a Kárpát-medence és közvetlen környezete lehet – fejtette ki a politológus.

Simon János azt mondta, hogy kifejezetten jól sikerült a találkozó. A politológus úgy vélekedett, Orbán Viktor és Donald Trump mindketten azt tartják szem előtt, hogy a saját országuknak mi a hasznos.

Az Egyesült Államok számára fontosabbá vált Közép-Európa, amit az is alátámaszt, hogy az amerikai elnök korábban már több térségbeli ország vezetőjével találkozott – jelentette ki Simon János.

Úgy folytatta, hogy Orbán Viktornak is lényeges az amerikai kapcsolat, és nem csupán politikailag: a találkozónak várhatóan gazdasági következményei is lesznek. Befektetők érkezhetnek Magyarországra, és újabb beruházások indulhatnak – mondta a politológus a Magyar Nemzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!