Fedezd fel Európát

2018.05.23. 17:57

Elérhető az ingyenes InterRail program uniós honlapja

Csaknem háromszáz magyar fiatal élhet idén azzal a lehetőséggel, hogy akár négy uniós tagállamba is elutazzon.

Forrás: Shutterstock

Szerdától elérhető az Európai Bizottság Fedezd fel Európát című honlapja, amelyen keresztül a 18 éves fiatalok pályázhatnak az ingyenes InterRail programra.

A pályázatokat június 12-től lehet feltölteni a weboldalra, a végső határidő július 26-án jár majd le.

A pályázatok júniusi értékelését követően már júliusban megkezdhetik a fiatalok Európát átszelő, legfeljebb harmincnapos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre. Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni.

A kezdeményezésben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2018. július 1-jén 18 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, és rendelkeznek a 28 uniós tagállam valamelyikének állampolgárságával.

Idén csaknem háromszáz magyar fiatal élhet majd a lehetőséggel, és juthat hozzá az egy hónapra szóló ingyenes vonatbérlethez.

Az utazások támogatására idén tizenkétmillió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2020 utáni hétéves költségvetésben már hétszázmillió eurót terveznek a programra fordítani.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette, a program sokkal többről szól, mint ingyenes utazásról. Európa és egymás kultúrájának megismeréséről, illetve elfogadásáról. Az ingyenes InterRail-program lehetőséget biztosít az európai értékek megmutatására és megőrzésére.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a főként oktatási céllal előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltő európai fiatalnak díjmentes, két hétre szóló Interrail-jegyet biztosítanának az unióban. A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kiszélesítése, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

A tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban pedig ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!