A hit bátorsága

2019.04.19. 22:40

Életét kockáztatva mentette ki Krisztus töviskoronáját az égő Notre-Dame-ból

Franciaországban hősként ünneplik azokat a tűzoltókat, akik hétfőn este közreműködtek a katedrális lángjainak eloltásában, valamint a felbecsülhetetlen értékű kincsek kimenekítésében.

Chaplain of the Paris Fire Brigade (Brigade des sapeurs-pompiers de Paris, BSPP), Jean-Marc Fournier, answers journalists' questions on April 17, 2019, at the Poissy fire station in the Cardinal Lemoine street near the cathedral in Paris. - Some 400 firefighters tackled the huge blaze at the 12th century Gothic masterpiece and, oblivious to the danger they faced, saw their efforts rewarded as they saved the main structure. (Photo by Martin BUREAU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Martin Bureau

Kiemelkedik közülük a párizsi tűzoltók káplánja, Jean-Marc Fournier atya, aki az életét kockáztatva hozta ki Krisztus töviskoronáját és az Oltáriszentséget a égő templomból – hívta fel a katolikus papra a figyelmet a 888.hu hírportál.

Az ötvenéves pap a KTO francia katolikus televíziónak beszélt a hősies cselekedet motivációiról:

„A töviskorona teljesen egyedülálló és rendkívüli ereklye. Az Oltáriszentség azonban maga a mi valóságosan – testben, lélekben, istenségben és emberségben – jelenvaló Urunk. Ezért meg kell érteniük, hogy nehéz olyasvalakit hátrahagyni a tűzben, akit szeretünk. Tűzoltókként gyakran látunk tűzkárokat és ismerjük a hatásait, ezért igyekeztem mindenekelőtt a mi valóságosan jelenvaló Jézus Krisztus Urunkat megmenteni.”

Az Oltáriszentség kimenekítésének körülményeiről pedig elmondta:

„Akkor mentettem ki az Oltáriszentséget, amikor a tűz elérte az északi tornyot, és aggódni kezdtünk, hogy elveszítjük azt. Nem akartam egyszerűen kivonulni Jézussal, ezért még gyorsan áldást végeztem az Oltáriszentséggel. Így, teljesen egyedül a katedrálisban, miközben a plafonról égő törmelék hullott alá, azt kértem Jézustól, hogy segítsen megmenteni az ő otthonát.”

Fournier imái meghallgatásra kerültek, szerencsére sikerült eloltani a lángokat.

A tűzoltók káplánját Etienne Loraillère, a KTO szerkesztője is méltatta. Loraillére a Twitteren úgy fogalmazott:

„Igazi hős. Semmi félelem nem volt benne, amikor a katedrálisban az ereklyék felé tartott. Biztos akart lenni benne, hogy megmenekülnek.”

Az ötvenéves pap tette nem véletlenül vívta ki a keresztények elismerését szerte a világban. A hagyomány szerint ugyanis a Notre-Dame-ban őrzött ereklye Krisztus töviskoronája, amelyet 1239-ben IX. Lajos francia király vett meg az eladósodott II. Balduin konstantinápolyi latin császártól.

Szolgálatra készen

Fournier egyébként nem először szerepel hősként a sajtóban: 2015. november 13-án, a Bataclan elleni terrortámadás után a helyszínre sietett, hogy segítsen a sebesülteknek és imádkozzon az áldozatokért. A Krisztus töviskoronáját, illetve az Oltáriszentséget megmentő atya 2004-ben csatlakozott a tábori lelkészséghez, és hét éven át járta a világot a hadsereggel. Korábban Afganisztánban túlélt egy támadást, amelyben tíz francia katona vesztette életét.

Borítókép: Jean-Marc Fournier atya újságírók kérdésére válaszol 2019. április 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!