Elismeri felelősségét a nemzeti régiós petíció ügyében az Európai Bizottság

Érdemi választ viszont még nem adott a brüsszeli testület a Székely Nemzeti Tanács arra vonatkozó kérdésére, hogy a járványhelyzetre való tekintettel meghosszabbítja-e a polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének május 7-én lejáró határidejét.

Április 29-én, szerdán küldte el előzetes válaszát az Európai Bizottság a nemzeti régiók védelmében indított, Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés szervezőinek – tudta meg a Magyar Nemzet. A rövid levél nem tartalmaz ugyan érdemi tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a Bizottság hogyan döntött a kezdeményezők április 7-én kelt beadványában foglaltakról, amelyben további hat hónapot igényeltek az aláírásgyűjtés lebonyolítására, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet méltányos kezelése érdekében, a brüsszeli intézmény főtitkárságának levele viszont elismeri, hogy

az Európai Bizottságnak felelőssége van a kérdés kezelésében, és hogy jelenleg is zajlik az arra adandó válaszlehetőségek felmérése.

Április 30-i viszontválaszában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, a kezdeményező bizottság vezetői két szempontot hangsúlyoztak:

  • egyrészt emlékeztettek, hogy esetükben hat évnyi pereskedés előzte meg a kezdeményezés bejegyzését,
  • másrészt rámutattak, hogy a jelenleg nyitva álló kezdeményezések közül a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés a legsikeresebb.
  • Ezen szempontok pedig mind növelik annak fontosságát, hogy

    nyújtsanak érdemi tájékoztatást a kezdeményezés sorsát illetően annak a több százezer uniós polgárnak, akik aláírásukkal támogatják azt.

    A kialakult helyzetben a szervezők azt kérik támogatóiktól, hogy továbbra is segítsék az aláírásgyűjtést minden lehetséges internetes eszköz segítségével. Kövessék nyomon és osszák meg az irdala.hu honlapon és a hozzá tartozó online felületeken elérhető tartalmakat, hogy az eddig rögzített határidőig, vagyis május 7-én 24 óráig minél több aláírás gyűljön össze. Kérik továbbá azokat, akik még rendelkeznek papíralapon rögzített támogatói aláírással, hogy azokat a fent nevezett határidőig juttassák el a szervezőkhöz, illetve partnerszervezeteikhez az alábbi címekre:

  • magyarországi állampolgárok: Rákóczi Szövetség, 1255 Budapest, Pf. 23.;
  • romániai állampolgárok: Székely Nemzeti Tanács, RO-520009 Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe, Konsza Samu utca 21.;
  • szlovákiai állampolgárok: Pro Civis Polgári Társulás, 93040 Csallóközcsütörtök / Štvrtok na Ostrov, Vám tér 1.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!