Charlie Hebdo-vérengzés

2020.09.02. 11:20

Elkezdődött a történelmi per – tizennégy ember a bíróság előtt

Megkezdődött szerdán Párizsban a 2015 januárjában elkövetett véres dzsihadista támadásokkal összefüggésbe hozható vádlottak pere.

A police officers stands guard stand guard as people arrive at Paris' courthouse, on September 2, 2020, for the opening hearing of the trial of 14 suspected accomplices in Charlie Hebdo jihadist killings. - Fourteen people accused of helping jihadist gunmen attack the French satirical weekly Charlie Hebdo and a Jewish supermarket go on trial, five years after days of terror that sent shockwaves through France. (Photo by Thomas COEX / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Coex

Tizennégy ember áll bíróság előtt, akiket különböző mértékben gyanúsítannak azzal, hogy logisztikai támogatást nyújtottak annak a három elkövetőnek, aki néhány nap leforgása alatt tizenhét embert gyilkolt meg. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében tizenkét embert öltek meg, és tizenegyet megsebesítettek. Agyonlőttek továbbá egy rendőrt, majd egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtettek, és négyet megöltek.

A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben aztán

több mint 250-en vesztették életüket.

A történelminek ígérkező pert a terrorellenes ügyészség kérésére filmre rögzítik. Ez kivételes alkalom, ugyanis Franciaországban tilos felvételeket készíteni a bírósági eljárásokról, ez most azért engedélyezett, mert a per különleges jelentőséggel bír az igazságszolgáltatás történelmi archívuma számára.

A tárgyalás várhatóan novemberben fejeződik be, addig 150 tanút és szakértőt hallgatnak meg.

A tizennégy vádlott közül tizenegy jelent meg a párizsi esküdtszék előtt magas fokú biztonsági készültség mellett.

Tíz vádlottat két üvegfalú dobozban helyeztek el a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben.

A per kezdetének alkalmából a Charlie Hebdo szerdán címlapján újra közzétette a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat.

2015. január 7-én két francia dzsihadista – egy testvérpár – Chérif és Said Kouachi hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert megöltek és tizenegyet megsebesítettek. A támadókat két napig üldözték. Eközben egy harmadik társuk, Amédy Coulibaly agyonlőtt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség végül mindhárom terroristával végzett, és kiszabadította a túszokat.

A szerdán indult per valamennyi gyanúsítottja tagadja, hogy tudott a merényletek előkészítésről. A fővádlott a 34 éves Ali Riza Polat, a túszejtő Amédy Coulibaly barátja, akiről az ügyészség azt gyanítja, hogy központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében, ezért őt terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsítják, amiért életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki. A feltételezések szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt azon nyomok eltüntetése is, amelyek a támadássorozatot végrehajtó hálózatra utalhattak. További kilenc gyanúsított ellen bűnsegédlet a vád, rájuk húsz év börtönbüntetés várhat.

Borítókép: a párizsi bíróságra érkeznek a per napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!