Farmakológiai morál

2017.08.17. 11:01

Elnyomja a félelmet az iszlám dzsihádisták kábítószere

Veszélyesebb hatású lehet a captagon, amelynek használata erősen elterjedt az Iszlám Állam harcosai körében, mint korábban gondolták.

A Nature folyóiratban publikált amerikai kutatás tárgya, a captagon egy szintetikus pszichoaktív drog, amelynek hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin.

A drogot vizsgáló kutatók, az amerikai Scripps Kutatóintézet munkatársai szerdán elmondták: az ígéretes egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát. A kutatók tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a drog világszerte elterjedhet. A szakértők becslései szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő.

A könnyen előállítható drog elkészítése és forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki militáns csoportoknak. Kim Janda, a Scripps kutatócsoportjának vezetője felidézte, hogy különösen azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják,

 „a farmakológiai morál megteremtésének forrásaként”.

Mint hozzáfűzte: nem igazán értette, miért használják, mivel jutalmazó hatásának alapvetően nem látta értelmét.

Kutatócsoportjával elemezték a drog kémiai összetevőit, és megvizsgálták, hogy azok egyenként hogyan hatnak az agyra. Saját captagon-laborjukban kísérleti egereken tesztelve felfedezték, hogy a drog különleges hatását a légúti megbetegedések kezeléséhez használt hatóanyag, a teofillin és a stimuláns szer, az amfetamin kölcsönhatása révén váltja ki.

„Ez a kombináció alaposan felerősíti az amfetamin pszichoaktív tulajdonságát, ami magyarázatot ad arra, miért használják” – mondta a tudós.

A captagon hatóanyagaként megjelenő fenitillint 1986-ban helyeztek tiltólistára a világ legtöbb országában. A főleg Dél-Európában gyártott illegális szer leginkább az Arab-félszigeten népszerű. Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

(Borítókép: Anadolu Agency / Ali Jadallah)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!