Összefogás

2018.07.06. 16:31

Elon Musk is segíti a thai gyerekek mentését

A milliárdos mérnököket küld a thaiföldi barlangbalesethez, hogy kiderítsék, tudnak-e valamilyen módon segíteni a tizenkét fiú és edzőjük kiszabadításában.

Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel July 19, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó pénteken Twitter-üzenetekben tudatta intézkedéseit azután, hogy egy twitterező szemére vetette: nem tesz eleget a barlangban rekedtek kiszabadításáért.

A mágnás – akinek nevéhez többek között a SpaceX és a Tesla vállalkozások fűződnek – Boring nevű cége járatos az alagútfúrásban, nagyon fejlett radarja van földrétegek vizsgálatához. Szakemberei azt ötlötték ki, hogy

egy légjárat fúrásával ki lehetne menteni a Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diákot és edzőjüket.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án rekedtek benn a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben.

Mentőcsapat dolgozik a barlangrendszerben rekedt gyerekek kimentésén Thaiföldön
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteken levelet küldött a thaiföldi labdarúgó szövetségnek, mély együttérzéséről biztosítva a gyerekek és edzőjük családjait, egyúttal meghívta a barlangban rekedtek fiúkat Moszkvába, a jelenleg zajló labdarúgó világbajnokság döntőjére, amely július 15-én lesz. A fiúk – focisták lévén -, rendszeresen kérdezősködnek a rájuk vigyázó búvároktól a vb történéseiről.

A mentésben pénteken meghalt egy búvár. A 38 éves férfi korábban tagja volt a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának.

Feladatát ugyanakkor még teljesíteni tudta: eljuttatott egy oxigénpalackot a kijelölt helyre, de visszafelé eszméletét vesztette és meghalt.

A búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban tervezett több kilométeres mentési útvonal mentén.

A mentésbe önkéntesen bekapcsolódó dán búvár, Ivan Karadzic a nehézségeket jellemezve a dpa német hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a kifelé vezető járatok „helyenként olyan szűkek, hogy le kell venni a magukra öltött oxigénpalackot, és maguk előtt áttolni a szűkületen”. Szavai szerint ezt a problémát csak valamilyen speciális búvár felszereléssel lehetne áthidalni.

Borítókép: Elon Musk. Forrás: Brendan Smialowski / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!