Szíria

2021.03.01. 14:52

ENSZ: a rezsim több tízezer foglyának sorsa továbbra is ismeretlen

A dokumentum szerint a biztonsági erők mellett a lázadószervezetek, illetve a dzsihadista terrorcsoportok is sokakat elfogtak és kivégeztek.

Továbbra is ismeretlen a sorsa a szíriai kormányerők által őrizetbe vett foglyok tízezreinek, sokakat megkínoztak, megerőszakoltak vagy meggyilkoltak, ami emberiesség elleni és háborús bűncselekmény – emelték ki az ENSZ hétfőn kiadott jelentésében.

A dokumentum szerint a biztonsági erők mellett a lázadószervezetek, illetve a dzsihadista terrorcsoportok is sokakat elfogtak és kivégeztek.

„Az évtized végén még mindig nem tudni, hogy mi lett a sorsa több tízezer áldozatnak, akiket a szíriai kormányerők, illetve kisebb léptékben az Iszlám Állam, a Haját Tahrír as-Sám, valamint más fegyveres csoportok önkényesen és teljes elkülönítéssel őrizetbe vettek” – hangsúlyozta a szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság.

A jelentés készítői a foglyok ügyét „nemzeti traumának” nevezték, amely évtizedekig éreztetni fogja a hatását a közel-keleti országban.

A testületet vezető Paulo Pinheiro a tettesek mielőbbi felelősségre vonására szólított fel, illetve egy nemzetközi mechanizmus felállítására az eltűnt személyek vagy földi maradványaik hollétének felderítésére.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya tagadja, hogy háborús bűncselekményeket követett volna el, megkínozta volna a foglyait.

Az ENSZ-szakértők több mint 2600 interjút készítettek az értékelés elkészítésekor, s hivatalos iratokat, fényképet, műholdképeket használtak fel.

A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött békés demokráciapárti tüntetésekkel. Hamarosan azonban totális háborús konfliktusba fordult külföldi harcosok és hatalmak részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!