Rutinlátogatás

2017.09.20. 19:13

EP-bizottság: „Látjuk a fejlődést és az életminőség javulását”

A delegáció vezetője, Ingeborg Grässle állítása szerint számos félreértéssel találkozott, de örömmel tapasztalta a politikai vezetők együttműködését.

Rövid rutinlátogatást tett Magyarországon az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottsága. A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció vezetője, Ingeborg Grässle a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület 2011 után most járt a második alkalommal Magyarországon, és hozzátette „többször kellene jönnünk, hogy elvegyük a látogatások szenzáció jellegét”.

Hangsúlyozta: teljesen normális, a strukturális alapok felhasználásának jogszerűségére koncentráló munkalátogatás volt a mostani.

A delegáció szeptember 18. és 20. között az Európai Unió által finanszírozott beruházásokat keresett fel, és kormányzati döntéshozókkal folytatott megbeszélések mellett a civil szféra képviselőivel is találkozott: két nap alatt a delegáció megvizsgálta a 4-es metró beruházást, a felcsúti kisvasutat, az V. kerületi Város Szíve projektet is, valamint a kisvállalkozások támogatására indított uniós program eredményeinek felmérésére a Bodri Pincészetet is felkereste.

Ingeborg Grässle az M4 beruházással kapcsolatban megjegyezte, hogy a legfőbb ügyésszel „gyümölcsöző” tárgyalást folytattak, de a részletes jelentést év végén adják majd ki.

Általánosságban utalt arra is, hogy azok a leginkább problémákkal terhes ügyek, amiket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgál. (Ezt az utalását nem bontotta ki részletesebben, de a magyar sajtóban megjelent korábbi híradásokból egyértelműen tudható, hogy az OLAF a 4-es metró építése során állapított meg kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat, amelyek becsült pénzügyi összhatása mintegy 166 milliárd forint. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.)

A felcsúti kisvasút a nagy médiavisszhang miatt került a testület látóterébe – folytatta Ingeborg Grässle. A beruházás hasznosságát firtató kérdésre hangsúlyozta, a testületnek nem feladata minősíteni a meghozott beruházási döntéseket, az az illetékes helyi testületek kizárólagos joga, az ellenőrző szakbizottság csak a támogatások felhasználásának jogszerűségét vizsgálja.

Grässle megjegyezte, hogy a látogatás során rendkívül sok félreértéssel találkozott a testület munkájával kapcsolatosan, de örömmel tapasztalta, hogy a politikai vezetők együttműködőek voltak.

A civil szervezetekkel folytatott megbeszéléseiket összefoglalva elmondta, hogy azok leginkább az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságát és a pályázatok tisztaságát kritizálták. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakbizottság „nem áll egyik oldalra sem”, nem akar senkinek a politikai eszközévé válni és nem áll szándékában befolyásolni a következő választásokat sem.

A közelgő választásokkal kapcsolatban a látogatás időzítésére vonatkozóan feltett újságírói kérdésre Ingerborg Grässle válaszában hangsúlyozta, hogy a magyarországi látogatás időpontját az összes politikai csoport még 2016-ban hagyta jóvá. Megjegyezte, hogy a választások pontos időpontja még nem ismert, de legalább fél évvel járunk előtte, így nem lehet befolyásolásról beszélni.

A testület látogatását összességében értékesnek minősítette a delegáció vezetője. Elmondta, hogy az előző, 2011 látogatás óta láthatóak az elért eredmények.

„Látjuk a fejlődést és az életminőség javulását”

- fogalmazott. Kiemelte, hogy a hiányosságok felderítésében sem a vizsgált ország kipellengérezése, hanem a tapasztalatgyűjtés, a problémák megoldását szolgáló adatbázis felépítése a cél.

A mostani jogalkotási ciklus alatt a bizottság ellátogatott Horvátországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Lengyelországba, valamint Jordániába, az Egyesült Államokba, Libanonba, Törökországba és Ukrajnába is. Minden látogatás után jelentést készít az Európai Bizottság felé is, amely szerv az EU költségvetésének legnagyobb részét kezeli. A delegációs utazások során tapasztaltakat az éves költségvetési mentesítési eljárás során is figyelembe veszi az Európai Parlament.

Borítókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!