Ország-világ

2021.04.03. 19:52

Erdő Péter: ha gyűlölet osztja is meg az embereket, a feltámadt Krisztus más távlatot mutat (videó)

Az emberi élet kiszolgáltatottságáról, a világot uraló önzésről és gyűlöletről beszélt húsvéti vigíliáján Erdő Péter, hangsúlyozva, hogy a feltámadt Krisztus más távlatot ad az életünknek.

A koronavírus-járvány miatt a Szent István-bazilikában hívek részvétele nélkül megtartott szentmisén a bíboros arról beszélt: ha egy világjárvány „döbbent is rá minket, hogy milyen kiszolgáltatott az emberi élet ebben a világban és mennyire nem csupán a mi igyekezetünkön múlik a sorsunk, mindez nem a kétségbeesés forrása”.

Ha sokszor mindent elborítani látszik is az önzés, a bizalmatlanság, ha gyakran gyűlölet osztja is meg az embereket, ha az anyagiak hajszolására hangolt világ drámának éli is meg az anyagi jólét csökkenését, „nekünk a feltámadt Krisztus más távlatot mutat”.

„Nem értelmetlen sodródás az egyéni élettörténetünk, nem céltalan vergődés a világtörténelem, hanem a minket örök életre hívó isteni szeretet nagy terve valósul meg benne” – fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros szólt arról is: húsvét igazságát és örömét minden helyzetben „tudnunk kell továbbadni” a „minket körülvevő világnak”.

Igaz, hogy változik az emberek közti gondolatközlés módja és nyelvezete és „sokszor szétszórt, kiábrándult emberek figyelmét kell megragadnunk”, de minél inkább így van ez, annál nyilvánvalóbb „világunkban a szomjúság és az éhség Krisztus feltámadásának mindent megvilágító, minden igaz igyekezetnek értelmet és értéket adó örömhíre iránt” – mondta.

A szertartás végén a szokásos feltámadási körmenet elmaradt, helyette Erdő Péter a bazilika kapujából megáldotta Magyarországot, különösen a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeket és az őket gyógyító, ápoló egészségügyi dolgozókat.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely azt az örömhírt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.

A nagyszombati vigíliai szertartást itt visszanézheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!