Ostrom alatt áll Európa

2020.03.06. 19:48

Erdogan a migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Merkeltől

A török elnök szerint az abban foglaltak nem működnek.

Ankara, 2020. március 4. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja, az Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2020. március 4-én. Erdogan a frakcióülésen bejelentette, ha az európai országok meg akarják oldani az illegális migráció jelentette problémát, támogatniuk kell a törökök Szíriával kapcsolatos terveit. MTI/AP/Burhan Özbilici

Forrás: MTI/AP

Fotó: Burhan Özbilici

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek – közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta Merkelnek: „azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket”.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserében az EU – egy először 72 ezres kontingens erejéig – legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.

Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

A török bevándorlási hivatal adatai szerint ugyanakkor az Európai Unió 2020. január 27-el bezárólag 25 ezer 951 szíriait vett át Ankarától, ebből a legtöbbet Németország, 9322 embert. Mindeközben Törökország 2093 illegális bevándorlót fogadott vissza a görög szigetekről, köztük 404 szíriait.

A pénzügyi segítséggel kapcsolatban az Európai Bizottság tavaly december 10-ei sajtóközleményében arról számolt be, hogy átutalta az előirányzott 6 milliárd eurót a törökországi menekültek támogatására. A török vezetés ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett civil szervezetek még az összeg felét, tehát az első hárommilliárd eurós részletet sem kapták meg.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását.

Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Borítókép: illusztráció / Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2020. március 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!