Diplomácia

2020.10.12. 22:27

Erdogan: élénkíteni kell a török-EU kapcsolatokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint élénkíteni kell a Törökország és az Európai Unió (EU) közötti kapcsolatokat, ugyanakkor az EU-nak teljesítenie kell a 2016-os migrációs egyezményben foglalt kötelezettségeit, és előrelépést kell tanúsítania a vámunió kiszélesítése, valamint a schengeni vízummentesség ügyében – közölte hétfőn az ankarai államfői hivatal, azt követően, hogy a török elnök Charles Michellel, az Európai Tanács (ET) elnökével egyeztetett telefonon.

A török vezetés már az ET másfél héttel ezelőtti csúcstalálkozója előtt megfogalmazta ezeket a várakozásait, az Európai Tanács azonban Athénnal és Nicosiával fejezte ki szolidaritását az ülésen a Földközi-tenger keleti részén fellelt energiahordozókról szóló török-görög-ciprusi tengerjogi vitában, továbbá arra szólította fel Ankarát, hogy folytasson párbeszédet a konfliktus rendezése céljából.

A rendkívüli csúcstalálkozót követően Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy az EU határozott és egyértelmű üzenetet küldött Törökországnak a párbeszéd folytatásának szándékáról, majd kijelentette azt is: Ankarával közösen át kell tekinteni a 2016-os migrációs megállapodást.

Erdogan ugyanakkor a múlt héten egy videokonferencia keretében közölte Merkellel, hogy az ET Törökországra vonatkozóan hozott döntéseiből

hiányoznak azok az elemek, amelyek megalapozzák az Ankara és Brüsszel közötti párbeszédet, az együttműködést, valamint biztosítják a kapcsolat problémáinak meghaladását.

A török elnök a Michellel folyatott hétfői beszélgetése során leszögezte, hogy Görögország Törökország jó szándékú hozzáállása ellenére továbbra is feszültségkeltő lépéseket tesz a Földközi-tenger keleti medencéjében. Erdogan jelezte egyúttal: konkrét lépéseket vár az ügyben az uniótól azzal a regionális, minden fél, beleértve a ciprusi török lakosság javát is szolgáló konferenciával kapcsolatban, amelynek megrendezését szeptember második felében javasolta.

Ankara már régóta vitában áll Athénnal és Nicosiával a tengeri határok miatt, de a Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Törökország 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A török elnök a hétfői telefonbeszélgetés során a hegyi-karabahi konfliktust illetően úgy vélte, hogy Örményország Európa energiaellátásának biztonságát is veszélybe sodorta azzal, hogy a tovuzi körzetet, majd Gandzsa városát támadta, ahol földgáz- és kőolajvezetékek, továbbá szállítási útvonalak húzódnak.

Erdogan a telefonban végül arra szólította fel Brüsszelt, hogy

következetes álláspontot képviseljen Azerbajdzsán területi integritását illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!