beleremegett a föld

2017.09.03. 07:44

Észak-Korea föld alatti atomrobbantást hajtott végre

A kommunista diktatúrának ez már a hatodik hasonló robbantása, amely akkora erejű volt, hogy földrengést váltott ki, amit Dél-Koreában és Kínában is éreztek. Phenjan bejelentette: a szerkezet hidrogénbomba volt.

Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, immár a hatodikat, amely erős földrengést váltott ki – közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg és több földrengéstani intézet.

A kínai földrengéstani intézet szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, a dél-koreai szerint 5,6-os, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint pedig 5,3-as a Richter-skálán. A rengést közép-európai idő szerint 5 óra 34 és 5 óra 36 perc között észlelték.

Észak-Korea néhány órával korábban jelentette be, hogy „nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, s amelyet Kim Dzsong Un elnök vasárnap személyesen is megvizsgált.

A washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket”. Az erről szóló közleményből nem derül ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.

Második robbantás is volt

A kínai földrengéstani intézet egy második rengést is észlelt vasárnap Észak-Koreából azután, hogy Phenjan feltehetőleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre.

Az első rengés, amelynek erősségét 5,3 és 6,3 között mérték a különböző földrengéstani intézetek, körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el, a második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül az első felett, a földfelszínről indult ki, nyolc perccel később.

Közben a dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy az első rengés mesterséges volt, és középpontja az ismert észak-koreai nukleáris kísérleti telepnél, kis mélységben volt. A dél-koreai hadseregben riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea legutóbb tavaly szeptemberben hajtott végre kísérleti atomrobbantást.

(Borítókép: AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!