lassú víz

2018.07.20. 20:34

Észak-Korea ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre

Az ENSZ BT tagjai egyetértenek Észak-Korea teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésében.

Észak-Korea ígéretet tett az atomfegyver-mentesítésre – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) nagykövetei előtt mondott beszédében.

A miniszter beszédéről az ENSZ BT holland nagykövete, Karel Van Oosterom számolt be tudósítóknak New Yorkban. A nagyköveteknek tartott informális és zárt ajtók mögötti tájékoztatón – amelyre a dél-koreai ENSZ-misszió épületében került sor – az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta:

Észak-Koreának konkrét cselekedetekkel kell bizonyítania elkötelezettségét ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessen az érvényben lévő szankciók enyhítése.

Mike Pompeo leszögezte: a BT tagjai egyetértenek Észak-Korea teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésében, és ennek megvalósításához kulcsfontosságú, hogy mindenki teljes mértékben tiszteletben tartsa a Phenjan elleni gazdasági büntető intézkedéseket. Utalt arra, hogy Phenjan a szankciókat megsértve olajtermékeket és szenet importál – Pompeo megfogalmazásában: csempészik -, és ennek okvetlenül véget kell vetni. A tárcavezető sürgette egyúttal azt is, hogy a különböző országokban dolgozó észak-koreai vendégmunkások foglalkoztatásának is véget kell vetni.

A Pompeo által elmondottakhoz csatlakozva Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete elmondta: a nyersolajszállításokat tiltó büntető intézkedéseket eddig 89 alkalommal sértették meg, fotók bizonyítják az olajszállító tankerek rakodásait. Hozzátette, hogy Washington nyomást gyakorolt Kínára és Oroszországra a szankciók szigorú betartása érdekében.

Mike Pompeo üdvözölte Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök tervezett újbóli találkozóját, ahogyan fogalmazott, őt ez „örömmel tölti el”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!